Sara, Sara, Sara!

sara_sara_sara_webb_500_500

Nyskriven pjäs om Sara Lidman av America-Vera Zavala.

Sara Lidman är en av våra urkällor för Västerbottniskt berättande. Hon föddes i Missenträsk 1923 och byn med dess 284 invånare blev utgångspunkten för hennes författarskap. Sara lades som ung flicka in på sanatorium där hon, sängliggande, upptäckte böckernas och berättandets trollkraft. Hon dagdrömde om att bli artist, att stå i rampljuset, helst som hyllad skådespelare på Sveriges stora teaterscener. Under studieåren i Uppsala och genom kontakten med vännerna på litterära klubben tog hennes liv en ny vändning och 1953 debuterade hon som författare med romanen Tjärdalen, en av de mest framgångsrika böckerna någonsin av en svensk debutant.

Sara, Sara, Sara! är en berättarföreställning där ord blir kropp. Pjäsen är nyskriven för Västerbottensteatern och tecknar en mångfacetterad bild av författaren Sara Lidman. Pjäsen gestaltar Sara i flera omvälvande skeden i hennes liv och belyser denna författare med ett nytt ljus. Episoderna vävs samman i en drömsk logik och levandegör Sara Lidman i oss. Ensemblen har valt en berättarform i frontlinjen mot framtidens teater där ord, kropp och musik möts i ett scenografiskt förhöjt rum som sträcker sig bortom realismen.

Regissören och skådespelaren Anna Azcárate har en lång rad framgångsrika produktioner bakom sig inom både film och teater. Hon tilldelades år 2013 Rubus Arcticus stipendiet på 100 000 kr. År 2010 regisserade hon den hyllade föreställningen Man ska ju vara två på Norrbottensteatern. Med sig på scenen kommer hon ha skådespelaren och dansaren Cecilia Milocco, utbildad vid Teaterhögskolan i Luleå och Svenska Balettskolan. Cecilia har arbetat på många svenska teatrar men främst på Folkteatern i Göteborg, Folkteatern Gävleborg och på Västanå Teater. Båda arbetar för första gången med oss på Västerbottensteatern. För musiken står Umeås stolthet Frida Selander, som besökte Berättarfestivalen i Skellefteå tidigare i år.

För info om biljetter och föreställningar kontakta Västerbottens teatern.

Produktion
Manus: America-Vera Zavala
Regi: Anna Azcárate
Scenografi och kostym: Kirsten Thomsen
Musik: Frida Selander
Medverkande: Anna Azcárate, Cecilia Milocco