Flottarna kommer!

Flottarna kommer! är en föreställning som är baserad på berättelser om och kring flottningen längs Vindelälven och i viss mån Umeälven. Berättelserna samlades in under hösten 2013 då fem berättarcaféer arrangerades i Sorsele, Lycksele, Vindeln, Vännäs och Umeå. 

Projektledare är Carina Bergström, Sorsele, och Carl Axel Gyllenram, Vindeln. Carina är också konstnärlig ledare och manusförfattare. Berättare är Lena-Stina Forssell, Tegsnäset.

Spelmanslagen från respektive kommun bidrar musikaliskt för att ge en fin inramning till föreställningen. Varje spelmanslag har komponerat en spelmanslåt som de sedan övar in och framför gemensamt. Allteftersom föreställningen ”rinner ner” längs Vindelälven och ut i Umeälven fylls spelmanslagen på. I Sorsele är det Sorsele spelmän som spelar, i Lycksele spelmanslagen både från Sorsele och från Lycksele o.s.v. När föreställningen når Umeå är samtliga spelmanslag delaktiga. ”Stockarna” ansamlas.

För att ge extra liv och rörelse engageras lokala folkdanslag vilka kommer delta i eller i anslutning till föreställningen. En tanke är det ska mynna ut i allmän dans efter föreställningen.

Medverkande spelmanslag: Sorsele spelmanslag, Lycksele spelmanslag, Mandelpären från Vindeln, Umebygdens spelmansgille, Umeå spelmanslag.

Turnéstopp:
29.7 Talludden, Sorsele kl 19.00
31.7 Gammplatsen, Lycksele kl 19.00
6.8 Kvarnområdet, Vindeln kl 19.00
8.8 Festplatsen, Vännäsby, kl 19.00
10.8 Umeå energicentrum Klabböle, Umeå kl 15.00

 
Flottarna kommer! arrangeras i samarbete med NorrlandsOperan (River Stories), Skogsmuseet i Lycksele, Studieförbundet Bilda, Västerbottens spelmansförbund, Sorsele kommun, Lycksele kommun, Vindelns kommun, Vännäs kommun och Umeå kommun.