VOX – utmanar traditionen och bjuder på historiens vackraste operastycken

Morgondagens stjärnor från Operahögskolans avgångsklass har just anlänt till Umeå. I veckan startar repetitionerna av VOX – en föreställning med operahistoriens golden hits i en nyskapande form. För idé och regi svarar konstnärsduon Carina Reich och Bogdan Szyber.

Reich och Szybers signum är en oförtröttlig tro på blandformen, det udda, det personliga och att aldrig ta det konstnärliga resultatet för givet. Opera ser de som ett fält fyllt av möjligheter.

– Det fantastiska med operakonsten är just det faktum att sångarna besitter en kroppsligt baserad färdighet – sången. I det perspektivet är de som dansare eller cirkusartister. Det lämnar en stor formmässig frihet för sådana som oss, säger Bogdan Szyber.

Under tre år framöver samarbetar NorrlandsOperan med Operahögskolan i Stockholm. VOX är den första av tre föreställningar där umeåpubliken får tillfälle att träffa morgondagens svenska operastjärnor före någon annan. För studenterna är detta en chans att spänna bågen i en föreställning som utmanar den traditionella operaformen.

De sju sångarna har länge vässat sina talanger på Operahögskolan. Inför denna examensföreställning har de tillsammans med sina lärare valt ut arior, duetter och ensemblestycken som passar deras röster och personligheter. Med hjälp av Reich och Szyber har dessa stycken fogats samman till en konstnärlig helhet. I föreställningen ingår musik ur Carmen, Madame Butterfly, Maskeradbalen, Eugen Onegin med flera.

Reich och Szyber har gjort sig kända för en rad spännande hybridformer inom scen- och bildkonst. De har bland annat skapat tåspetsbalett för Kungliga Operan tillsammans med death metal-gruppen Entombed, installationer med skyltdockor på NK och ljudverk på sightseeingbåtar på Themsen.

Originalidé, regi: Carina Reich & Bogdan Szyber / Dirigent:Joakim Unander / Scenografi: Carina Reich, Bogdan Szyber, Martin Christensen / Kostym: Carina Reich, Bogdan Szyber, Mats Lindberg / Ljusdesign: Hilda Ohlsson/ Maskdesign: Jenny Börnfeldt/ NorrlandsOperans Symfoniorkester / NorrlandsOperans kör /
Avgångselever från Operahögskolan: Mathilda Ahnell, Anders Håkansson, Calle Lindén, Anneli Lindfors, Elisabeth Meyer, Rebecca Rasmussen, Maria Metzler Saedén. Gästsolist: Paula Hoffman

VOX
TID ons 2.6 - premiär, fredag 4.6, lördag 5.6
PLATS Teatern, NorrlandsOperan
Introduktion 30 min innan föreställning i Baren


INTERVJUER OCH KONTAKT
VIll du intervjua någon ur ensemblen? Kontakta Helene Säfström 090-15 43 05, 070-343 36 66, helene.safstrom@norrlandsoperan.se

PRESSBILJETTER
Vill du recensera föreställningen? Kontakta Helene Säfström för pressbiljetter.