Vita kuben hösten 09

Remains  – På jakt efter det som blir kvar – först ut: Pavel Büchler om tiden

Berlinkonstnären François Bucher är i höst konstnärlig ledare för NorrlandsOperans konstrum Vita kuben. Först ut i hans program Remains möter vi en konstens kvantfysiker, Pavel Büchler, som ger oss nya perspektiv på tiden. Vernissage sker den 8 oktober.

Höstens program Remains  i Vita kuben  är curerad av konstnären François Bucher. Han kommer ursprungligen från Cali i Colombia och lever nu i Berlin med hela världen som arbetsfält. Bucher medverkade även i årets MADE-festival dit han bjöd in konstnären Christoph Keller och skapade det verk som klär Vita kubens utsida under hösten.

Under en månad i taget kan allmänheten kostnadsfritt bekanta sig med följande tre konstnärer: Pavel Büchler, Agnes Denes och Alexander Schellow. Deras verk är sinsemellan mycket olika, men samtliga bidrar med en intressant länk till begreppet Remains (sv. det som finns kvar, lämningar, spår).


Pavel Büchler As Long as it Takes
Pavel Büchler, född 1952 i Prag, är konceptuell konstnär, föreläsare och författare. Han bor i Manchester och är professor vid Manchester Metropolitan University.

François Bucher beskriver Pavel Büchler som ”en konsthistoriens kvantfysiker” som om och om igen klyver atomen ner till dess minsta uttryck i sökandet efter en reaktion. Büchler själv summerar gärna sin gärning med devisen ”Making nothing happen” .

I och runt Vita kuben kommer Pavel Büchler att visa flera verk som på olika sätt behandlar tiden och vår syn på det som har eller inte har inträffat. I utställningen As Long as it Takes visar han bland annat en video där uppskjutningen av rymdraketen Apollo 11 har frusit i en oavslutad sekvens.

– Apollo är som ett ofullbordat giftermål, ingen når någonsin månen, landningen lyckas inte. Det är ett ständigt löfte som bränns ut innan det fått en chans att brinna, säger François Bucher.

PAVEL BÜCHLER
tid tor 8.10 kl 19.00 - Vernissage!
utställning  8.10–31.10
plats Vita kuben
fri entré


Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du under Pressbilder.

Intervjuer
Vi hjälper gärna till med intervjubokningar. Hör av dig till marknadsavdelningen.
Det finns möjlighet att  träffa konstnären i samband med vernissaget.


Kontakt
Jennie Stensson, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
jennie.stensson@norrlandsoperan.se

Tina Eriksson Fredriksson, konstansvarig
090-15 43 34, 070-573 53 57
tina.eriksson.fredriksson@norrlandsoperan.se