Vårprogrammet ligger ute nu / biljettsläpp 1 december!

En västerbottnisk Carmen, dans med heltäckande slöja ochsymfonisk tv-spelsmusik. Det är lite av innehållet iNorrlandsOperans program för vårsäsongen. Biljetterna släpps påtorsdag.

Vårens stora operasatsning är Bizets berömdaklassiker Carmen (premiär 2 mars) - här i en storslagen nytolkningav regissören Helena Röhr! Den tidlösa musiken är den samma,passionen likaså. Men i den här versionen flyttas handlingen från1800-talets Spanien till dagens Sverige. Carmen själv bor nu påÅlidhem i Umeå!

NorrlandsOperans Symfoniorkester har haft enstrålande höstsäsong med en knökad konsertsal. Med vårens finakonsertserie lär det fortsätta på samma sätt. Den första av åttakonserter är Griegs Peer Gynt, med Stefan Sauk som recitatör ochKlara Ek som sångsolist. Senare i vår blir alla spelfantasterglada, då är det nämligen för andra gången dags för en konsert medmusik från tv- och datorspel. Konserten heter Score och OrvarSäfström är presentatör.

Danssäsongen bjuder på tre väldigt olika verk. IManta tar koreograferna Héla Fattoumi och Éric Lamoureux sig an ettkontroversiellt ämne, den islamska slöjan. A Dance Tribute to theArt of Football av den norske koreografen Jo Strømgren ger envälriktad spark mot fördomar om både dans och sport - en klassikersom har turnerat över hela världen sedan urpremiären 1997. Den ungakoreografen Ca Dúc Toàn från Hanoi skapar verket Life förNorrlandsOperan i samarbete med dansare från Vietnam och detvästerbottniska danskompaniet Nomo Daco.

Konstnärsduon Lundahl & Seitl är vårens curatorer iVita kuben, NorrlandsOperans rum för samtidskonst. De hari sin tur bjudit in konstnärerna Niklas Tafra och HenningLundkvist. Tillsammans har de valt att angripa vårens treutställningar som delar i ett förlopp. Gränserna mellan verk ochutställning, konstnär och curator, luckras upp. Vernissage förförsta delen av tre, sker 19 januari.

NorrlandsOperans yngsta publik har fyra härligaföreställningar att se fram emot. Däribland Transmongolia som medhjälp av mongolisk musik och berättelser tar med sin publik på enresa med hästfolket i Altaibergen! En annan är Claire Parsons 500kramar, en drömsk dansföreställning för barn i skolåldern.

Scenkonstfestivalen MADE blir även i år hemvistför en spännande blandning av konstformer, upplevelser ocherfarenheter. Festivalen lockar en nyfiken och åldersmässigtblandad publik som kommer för att se framstående artister från här,när och fjärran. I år med temat Home is where… och en nykonstnärlig ledare, David Moss, ursprungligen från New York City,numera bosatt i Berlin.