Två briljanta New Yorkers gästar symfoniorkestern i Pelléas & Mélisande

På torsdag ger NorrlandsOperans Symfoniorkester sin tredje konsert på tre veckor, denna gång med finbesök från New York. Dirigent är den karismatiske Jonathan Schiffman och bakom solopianot sitter den unga pianovirtuosen Claire Huangci!

Sex år gammal fick hon en flygel, året därpå började hon ta pianolektioner och bara några månader senare framträdde hon som underbarn i tv. Innan hon ens fyllt tio år vann Claire Huangci World Piano Competition och fick spela i Carnegie Hall. I dag är hon 20 år och hör till en av de mest efterfrågade solisterna i världen.

I konserten på torsdag hör vi henne i Robert Schumanns (1810–1856) Pianokonsert a-moll, tillkommet när en lycklig och förälskad Schumann efter flera års kamp gift sig med sin älskade Clara.

Desto mörkare är historien om Pelléas och Mélisande. Ett gripande kärleksdrama av Nobelprisvinnande Maurice Maeterlinck som slutar i ond bråd död. När Svenska Teatern i Helsingfors tog sig an pjäsen bad de Jean Sibelius (1865–1957) skriva musiken. Den finstämda orkestersviten inleds med en mäktig uvertyr och avslutas med den stämningsfulla och ofta spelade Mélisandes död.

Under konserten spelas även Richard Wagners (1813–1883) Siegfried idyll, en hyllning till hustrun Cosima och deras yngste son, och som avslutning hör vi Johannes Brahms (1833–1897) lidelsefulla Tragisk uvertyr.

Dirigent är som sagt den omåttligt karismatiske Jonathan Schiffman som nu besöker NorrlandsOperan för första gången.


Dirigent: Jonathan Schiffman / Solist: Claire Huangci, piano / NorrlandsOperans Symfoniorkester

Wagner: Siegfried Idyll / Schumann: Pianokonsert / Sibelius: Pelléas och Mélisande / Brahms: Tragisk uvertyr


Pelléas & Mélisande

Tid tor 3.2 kl 19.00
Plats Konsertsalen
Introduktion kl 18.30 i Baren

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du här.
 
Intervjuer och recensioner
Behöver du pressbiljett eller vill du prata med någon av de medverkande? Kontakta marknaddsavdelningen så hjälper vi till.

Kontakt
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 89 69
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se


Biografier

Jonathan Schiffman, dirigent
Jonathan Schiffman föddes i New York City och började ta lektioner i cellospel som femåring, snart därpå även i piano och komposition. Efter studier vid Yale ledde han Yale Bach Societys orkester, studerade dirigering vid Aspens sommarkurser och tog mastergraden med diplom vid Juilliard för Otto–Werner Müller. 2001 debuterade han med Fort Worth-symfonikerna och for därpå till Paris på ett Fulbrightstipendium för att studera komposition för Narcis Bonet. Därefter var han under två år assisterande dirigent i Franska Nationalorkestern samt i Budapests Festivalorkester och gästdirigerade särskilt i Italien.

Genombrottet kom då han 2004 vann första priset bland 139 medtävlare i Pedrottis internationella dirigeringstävling i Italien. 2007 blev han ledare för Avignon-symfonikerna, med fem extranummer i premiären. På två år har han fördubblat publiksiffrorna där.

Förutom gästspelet här i Umeå, debuterar han denna säsong i Lyon, Glasgow, Dublin, Arnhem och Helsingborg. Med sin egen bakgrund som tonsättare är han särskilt intresserad av ny musik, och med sitt karismatiska sätt att dirigera har han nått breda lyssnarframgångar.

Claire Huangci, piano
Den i dag 20-åriga amerikansk-kinesiska pianisten Claire Huangci började studera piano som sjuåring och bara några månader senare uppträdde hon som underbarn i TV. Som segrare i tävlingen World Piano Competition fick hon spela i Carnegie Hall innan hon fyllt tio år och 2003 kunde hon debutera med Philadelphia Orchestra under Wolfgang Sawallisch, detta som ännu ett segerpris.

2007 blev en milstolpe i hennes karriär med de första framträdandena i Tyskland, Schweiz, Frankrike och Kina, med Prokofjevs Pianokonsert nr 2 som glansnummer.

För närvarande fortsätter hon studera vid Musikhögskolan i Hannover för Arie Vardi och Karl-Heinz Kämmerling. Hon hör redan till de mest efterfrågade pianisterna världen över, särskilt på de stora festivalerna. Förra säsongen gjorde hon en turné genom Kina med Stuttgarts Radiosymfoniker under Sir Roger Norrington och spelade då Prokofjevs Pianokonsert nr 3 vid öppnandet av världsutställningen i Shanghai. Särskilt har hon gjort sig känd som en flerfaldigt prisbelönad Chopin-interpret.