Trio Marandis lär ut jojk på länets skolor!

Trio Marandis spelar musik med inspiration frånKaresuandos tidlösa vidder, Tornedalens magiska arv och Piteälvdals djupa skogar. Snart åker de ut på turné i länet för attspela, men också för att lära ut jojk till skolbarn.

Trio Marandis är en helt ny konstellation bestående av trevälkända musiker från Norrbotten. NorrlandsOperan har engagerat demför att under en vecka resa runt på länets skolor. I Vilhelminablir det också en konsert för allmänheten.

Simon Issat Marinen kommer från Nedre Soppero inordligaste Norrbotten. Han är samisk kulturarbetare verksam bådesom jojkare, poet, författare och skådespelare. Som jojkare är hanmest känd från gruppen Ára som rosades för sin skivdebut 2010 ochnominerades till Årets nykomling vid Folk- och Världsmusikgalan iGöteborg i våras.

Fredrik Isaksson är renskötare och dragspelarefrån Pajala kommun. Han spelar både tvåradigt och femradigtdragspel och är en av medlemmarna i Tornedalsgruppen Raj Raj Band.Förutom att hantera bälgar kan Fredrik även leverera såväl visorsom visdomar på meänkieli.

Axel Andersson från Arvidsjaur, numera bosatt iUmeå, är slagverkare och multimusiker i en mängd grupper ochkonstellationer, däribland Glesbygd'n, Väärt och Ára. Han är ocksåverksam som skivproducent och samarbetar bl a med samiska artistersom Sofia Jannok och Krister Stoor.