Säsongens näst sista konsert går på turné med musikaliskt underbarn vid pianot

Pressmeddelande 14.5 2013

Säsongen går mot sitt slut och NorrlandsOperan välkomnar den unga solisten Oxana Shevchenko på torsdag 16.5, till säsongens näst sista konsert med NorrlandsOperans symfoniorkester, Sjostakovitj andra pianokonsert. På fredag blir det gästspel i Luleå.

Då pianisten Olga Kern behövt lämna återbud för sitt tänkta solistframträdande, ersätts hon av unga Oxana Shevchenko. Tjugofemåriga Oxana från Kazakstan är något av ett musikaliskt underbarn som började spela piano redan som sjuåring. 2010 utexaminerades hon från Tjajkovskij-konservatoriet och blev samma år mästarelev till Dmitrij Alexejev vid Royal College i London. Hon har spelat med orkestrar runtom i världen, alltid lovordad för kraften och klarheten i sitt spel.
Kvällen bjuder på musik av en av 1900-talets främsta tonsättare, Sjostakovitj, som
efter en skaparkris i mitten av femtiotalet kom igång igen med just Pianokonsert nr 2. Enligt honom själv ”saknar den konstnärligt ideellt värde” och kom till för att hans son Maxim behövde ett stycke för sitt examensprov. Det var också han som tillägnades och uruppförde konserten i Moskva 10 maj 1957.
Kvällen inleds och avslutas med Beethoven. Mannen vars musik vi följt under säsongen
och kommer fortsätta följa under delar av 2014. Myten om att Beethovens symfonier med udda nummer är bättre än de med jämna var inget som han själv höll med om. Det råder i alla fall inga tvivel om att symfoni 4 och 8 som spelas på torsdag är två av hans kanske vackraste verk.

Direkt efter konserten blir det eftersnack med Rumon Gamba, kvällens dirigent.
På fredag 17.5 gästspelar NorrlandsOperans Symfoniorkester i Luleå på Kulturens
hus.