Sagolik start på konsertsäsongen med Stefan Sauk och Klara Ek

Konsertvåren med NorrlandsOperans Symfoniorkester får ensagolik start 19 januari. Vi följer med de nordiskanationalromantikerna Grieg, Nielsen och Sibelius in i sägnernasvärld. Konsertens höjdpunkt är musikdramat Peer Gynt medStefan sauk som recitatör och Klara Ek som solist.

Peer Gynt är historien om den osympatiske drömmaren sombeger sig ut i världen för att finna lyckan. Som gammal återvänderhan till Norge och sin ungdomskärlek Solveig som troget väntat påhonom, och han får slutligen ro.

Peer Gynt skrevs av den norske författaren Henrik Ibsen.När han ville dramatisera verket vände han sig till landsmannenEdvard Grieg (1843-1907) som han beundrade mycket. Musikdramat bleven succé och några av de populäraste melodierna - somMorgonstämning, I bergakungens sal ochAnitras dans - samlade Grieg i två orkestersviter.

Här framför vi dramat så gott som i sin helhet. Som solist hör visopranen Klara Ek och recitatör är skådespelaren Stefan Sauk.Symfoniorkesterns violinist Torbjörn Näsbom inleder på dettraditionella norska instrumentet hardangerfela.

I likhet med Edvard Grieg, inspirerades också Carl Nielsen(1865-1931) och Jean Sibelius (1865-1957) ofta av nordiskafolksägner, naturen och spelmanstraditionen. Scen medtranor skrev Jean Sibelius till skådespelet Döden.Den finstämda musiken är skriven för stråkar och två klarinettersom illustrerar tranorna. I Aladdinsvit beger vi oss återut i vida världen. Den fantasifulla programmusiken skrev Nielsentill ett drama som bygger på den österländska sagofiguren.

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Klara Ek, sopran
Recitatör: Stefan Sauk
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Sibelius: Scen med tranor
Nielsen: Aladdinsvit
Grieg: Peer Gynt

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå medsymfoniorkester, opera, dans, musik, konst, verkstäder ochateljéer. I verksamheten ingår också scenkonstfestivalen MADE ochUmeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten på olika håll iregionen.