Säsongsstart med ny chefdirigent

På torsdag den 27.8 ger Rumon Gamba sin första konsert som ny chefdirigent vid NorrlandsOperan. Konserten med NorrlandsOperans Symfoniorkester inleder höstens program som bl a bjuder på två danspremiärer, en bloggmusikal och en operapremiär.

– Till min första konsert har jag valt ett verk som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, Elgars Enigma-variationer, som har varit en del av mitt musikaliska liv så länge jag kan minnas. Det är förmodligen det verk som jag har dirigerat flest antal gånger i min karriär hittills, säger engelsmannen Rumon Gamba om konserten Symfoniska variationer den 27.8.

Danssäsongen inleds dagen efter, fredagen den 28.8, med det umeåbaserade danskollektivet Nomo Daco. Föreställningen HemLika Utkanter handlar om hembygden, torrkylan och tjälskotten i  Västerbotten.

Bloggmusikalen Dröm och verklighet har premiär den 26.9. Det är en uppföljare till 2007 års stora succé bloggoperan Sjökor och stekare  – ett projekt i samarbete med Kulturverket och elever vid Dramatiska Institutet där såväl musiken som texten hämtas från skolelever i Västerbotten.

Den 1.10 är det dags för nästa premiär på NorrlandsOperan  – Femårsplanen – en ny dansföreställning av koreografen Gunilla Heilborn där hon tillsammans med dansarna utforskar vad som egentligen kan tänkas hållla i fem år.

Höstens operaproduktion är Julie, Boesmans kammaropera baserad på Strindbergs klassiska pjäs, som nu spelas för första gången i Sverige. Den sydafrikanske regissören Matthew Wild har förlagt dramat till ett afrikanskt sammanhang, till kolonialismens sista skälvande dagar. Premären sker den 6.11.

Echange är namnet på ett nytt verk av koreografen Susanne Jaresand med premiär den 4.12. I denna tvåaktare får publiken möta dansen och musiken för sig, men också i skön förening. Musiken spelas av NorrlandsOperans Symfoniorkester.

Läs mer om dessa föreställningar – och alla andra evenemang  –  på vår hemsida: www.norrlandsoperan.se


CV Rumon Gamba

Rumon Gamba har nu – efter Kina-turné och tre gästspel med NorrlandsOperans Symfoniorkester – premiär som NorrlandsOperans nya chefdirigent på tre årskontrakt. Senast ledde han Islands Symfoniker. Han föddes i England 1973. Efter studier vid Royal Academy och seger i BBC:s tävling för unga dirigenter 1998 var karriären spikrak, som ledare för BBC:s orkestrar, med Proms-debut 2005 och gästspel i Europa, USA och Asien.

Gamba har skivkontrakt med Chandos som specialist på filmmusik, bland annat i en Grammy-nominerad Korngold-CD, tre volymer Vaughan Williams jämte musik av Bliss, Bax, Malcolm Arnold och halvdussinet andra tonsättare. Han har återkommande lett Münchens Filharmoniker, NDR:s orkester i Hamburg, Belgiska Nationalorkestern, Göteborgs Symfoniker och Berlins Radiosymfoniker samt gästspelat världen runt: förutom i Europa i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Kina och Japan.

Han har lett New York-Filharmonins ungdomskonserter liksom barnkonserterna i Royald Albert Hall. 2002 invaldes han i Royal Academy of Music. I Umeå ingår han i den konstnärliga ledningsgruppen och ansvarar för orkesterns musikaliska utveckling.