Ryska violinisten och världsstjärnan Viktoria Mullova gästar Umeå

Virtuosen Viktoria Mullovas spel beskrivs som mjukt expressivt och mycket elegant. Umeåborna får nu möjlighet att lyssna till hennes breda repertoar tillsammans med den karismatiske cellisten Matthew Barley och hans ensemble. Den 12 oktober gästar de NorrlandsOperan.

Världsstjärnan Viktoria Mullova och Matthew Barley har samlat några av Storbritanniens ledande musiker i Viktoria Mullova and the Matthew Barley Ensemble. I programmet The Peasant girl rör de sig fritt över gränserna mellan klassiskt och jazz, med verk av bland andra Bartók, Weather Report, John Lewis och Kodaly.

Viktoria Mullova studerade vid Central Music School i Moskva och Moskvas konservatorium innan hon uppmärksammades internationellt, då hon vann första pris vid Sibeliustävlingen i Helsingfors 1980 och guldmedalj vid Tjajkovskijtävlingen 1982. Sedan dess har hon framträtt med de flesta av världens främsta orkestrar och dirigenter och gjort sig känd för sin virtuositet, musikaliska integritet och sin exceptionellt mångsidiga repertoar som sträcker sig från barock till samtida och improviserad musik.

Cellisten Matthew Barley är utbildad vid Guildhall i London och konservatoriet i Moskva och har av Glasgow Herald kallats för ”världens mest äventyrlige cellist”. Matthew Barley har framträtt i många länder och med flera berömda orkestrar och dirigenter. Han har dessutom samarbetat med den indiske sarodspelaren Amjad Ali Khan och med jazzpianisten Julian Joseph. Han är lika hemtam i klassisk cellorepertoar som han är ivrig att spela det nyaste nya. Dessutom är han en lysande improvisatör.

Läs mer på: www.viktoriamullova.com

Violin Viktoria Mullova / Cello Matthew Barley / Piano Julian Joseph / Slagverk Paul Clarvis / Slagverk Sam Walton

Föreställningen ges i samarbete med Rikskonserter


VIKTORIA MULLOVA
TID TISDAG 12.10 KL 19.00
PLATS KONSERTSALEN
INTRODUKTION KL 18.30 I BAREN

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du under Pressbilder på hemsidan

Kontakt
Helene Säfström, marknads­avdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66. helene.safstrom@norrlandsoperan.se