Otello / Handling & Biografier

Otello

HANDLING

Akt 1
Det råder full storm. Otellos skepp går in i Cyperns hamn efter ett segerrikt krig. På land fruktar man att skeppet ska förlisa. Jago, besviken och avundsjuk på att Cassio utnämnts till kapten, börjar intrigera för att Cassio ska komma i onåd, vilket slutar med att Cassio och den onyktre Montano hamnar i slagsmål. Jago använder Roderigo, som är förälskad i Desdemona, som sin medbrottsling. Resultatet av slagsmålet blir att Otello degraderar Cassio. Akten avslutas med en kärleksscen mellan Desdemona och Otello.

Akt 2
Jago bestämmer sig för att bryta ner Otello. Han deklamerar sin filosofi och tro. Jago hatar både Otello och Desdemona. Han lurar kvinnotjusaren Cassio att försöka ställa in sig hos Desdemona för att få förlåtelse hos Otello. Samtidigt försöker han väcka Otellos svartsjuka genom att antyda att Cassio uppvaktar Desdemona. Duperad av Jago svär Otello att hämnas.

(PAUS)

Akt 3
Otello ställer Desdemona till svars, men hon svär sig oskyldig. Jago förhör Cassio om hans kärleksaffär med någon Bianca. Otello missuppfattar och tror att det gäller Desdemona och tar det som ett bevis på att hon är otrogen. Jago visar då, som sista bevis, att Cassio har Desdemonas näsduk, en kär gåva från Otello. Trumpeter anmäler att ambassadören Lodovico anländer. Innan Otello möter gästerna utnämner han Jago till kapten. Vid festen meddelar Lodovico att Otello är kallad till Venedig och att Cassio ska bli den nye guvernören. Otello förolämpar Desdemona inför alla.

Akt 4
Desdemona förbereder sig för att gå till sängs och ber Ave Maria. Otello kommer in i sovrummet och vill tvinga Desdemona att erkänna sin otrohet. Efter att hon har bedyrat sin oskuld tre gånger stryper han henne. Då rusar Emilia in och berättar gråtande att Cassio har dödat Roderigo. Hon ser den döende Desdemona och ropar på hjälp. Jago, Lodovico och Cassio rusar in. Emilia inser då hur vansinnet började och avslöjar sin mans svek, varefter Jago flyr. Otello tar i sitt sista andetag förväl av sin hustru.

BIOGRAFIER

Dmitri Bertman, regissör
Dmitri Bertman föddes i Moskva 1967. Han utbildade sig till pianist vid musikkonservatoriet i Moskva men också till regissör vid Ryska teaterakademien. 1990 startade han en ny opera i ett gammalt palats i hemstaden, Helikonoperan, som upphöjdes till statlig teater 1993. Dmitri Bertman är idag professor och leder den ryska teaterakademins musikteateravdelning. 1997 fick han en mycket hedrande utnämning i Ryssland som ges till konstnärer man anser utför särskilt betydande insatser för landet. Sedan 1994 leder han mästarklasser vid Bernoperan i Schweiz enligt Stanislavskijs, Tjechovs och Sjaljapins metodik. Under hösten 2010 regisserade Bertman Andrea Chénier (Giordano) på Kungliga Operan i Stockholm. Bland övriga senare produktioner kan nämnas: Rasputin vid Helikonoperan 2008, Rusalka vid Canadian Opera 2009, Il Re Nudo vid Romoperan 2009 och Spader Dam, Kungliga Operan 2009.

Astrid Janson, scenografi & kostymdesign
Astrid Janson har arbetat med scenografi och kostymdesign i Kanada, USA och Europa inom många olika konstformer; teater, opera, dans och film. Några av de kompanier som hon har samarbetat med är The National Ballet of Canada, The Stratford Shakespeare and Shaw Festivals, The National Arts Centre och Canadian Stage. Hon har även arbetat med ett stort antal filmer för CBS Television. Astrids kostymdesign har synts vid L'Opéra National de Paris, The Houston Grand Ballet, The Philadelphia and Canadian Opera Companies och på olika teatrar i Amsterdam, Milano och Berlin. Hon har mottagit ett flertal teater- och tv-priser. Otello är Astrids tredje samarbete med den ryske regissören Dmitri Bertman.

Ronald Samm, Otello
Ronald Samm föddes i Port-of-Spain i Trinidad och började sina musikaliska studier vid St Mary’s College. Han studerade sång och piano med Noelle Barker och Ian Kennedy vid Guildhall School of Music and Drama. Därefter erhöll han ett stipendium för att bedriva forskarutbildning tillsammans med Nicholas Powell vid Royal Northern College of Music i Manchester. Ronald Samm har gjort ett stort antal roller under sin karriär. 2009 gjorde han rollen som Otello i en uppmärksammad uppsättning på Birmingham Opera Company. Andra roller är bl a: Don José i Bizets Carmen vid Pegasus Opera, Tamburmajoren i Bergs Wozzeck vid Birmingham Opera Company, Jake och Sportin’ Life i Gershwins Porgy and Bess i Lissabon respektive Lyon och Florestan i Beethovens Fidelio vid Birmingham Opera Company. Ronald Samm är också verksam som oratoriesångare.

Maria Fontosh, Desdemona 
Maria Fontosh, född i Ukraina och uppvuxen i Ryssland, utbildade sig vid Musikhögskolan i Moskva och Operahögskolan i Stockholm. Debuten skedde 1999 och hon har därefter lagt flera stora roller till sin repertoar. Säsongen 2009/2010 innefattade Così fan tutte och Figaros bröllop på Kungliga Operan och Faust på Semperoperan i Dresden. På Kungliga Operan har hon sjungit bland annat Rosina i Barberaren i Sevilla, Musetta och Mimì i La Bohème och Marie i Brudköpet. Bland hennes roller på Frankfurtoperan kan nämnas Fiordiligi, Adina i Kärleksdrycken och Zerlina i Don Giovanni. Maria uppträder regelbundet i olika konsertsammanhang och har bland annat sjungit Liù vid uruppförandet av Berios nya version av tredje akten av Turandot. 2002 belönades Maria Fontosh med tredje pris i Plácido Domingos Operalia i Paris.

Kosma Ranuer, Jago
Kosma Ranuer, född i Warszawa, är utbildad vid Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm där han tog sin examen 2003. Kosma har framträtt i en rad roller vid bland annat Kungliga Operan, Malmö Opera, Wermland Opera och vid Vadstena-Akademien. Kosma var en av finalisterna I Belvedere Vocal Competition i Wien 2007. 2008 medverkade han i rollen som Mats Olsson i Mats Larsson Gothes nyskrivna opera Poet and Prophetess vid NorrlandsOperan. Några övriga roller som kan nämnas är: Schaunard i La Bohème på GöteborgsOperan 2008, Pizarro i Fidelio på Konserthuset i Stockholm 2009, titelrollen i Nabucco på Nybrokajen 2009, Paulo i Simone Boccanegra på Frankfurtoperan 2010, Michele och Gianni Schicchi i Il Trittico på Nationaloperan i Riga 2010. Kosma Ranuer är även verksam som konsert- och oratoriesångare.