Norsk koreograf skapar nytt dansverk i Umeå med kompositör från Storuman

En av Nordens främsta koreografer, Ina Christel Johannessen från Norge är i Umeå med sitt kompani zero visibility corp. för att sätta upp verket AGAIN tillsammans med kompositör Marcus Fjellström från Storuman. Världspremiär på NorrlandsOperan 30 november.

– När det blev aktuellt med en ny produktion för mig här, efter Now She Knows 2010, så ville jag väldigt gärna arbeta med med just Marcus, säger Ina. Skapandet av det nya verket är i full gång, på plats på NorrlandsOperan.

Marcus arbetar med såväl orkestral- som elektronisk musik samt multimediaverk och har gjort så för en mängd etablerade ensembler, konstnärer och filmskapare. Han har bland annat arbetat med Svenska Kungliga Baletten och Scottish Chamber Orchestra. Hans musik i AGAIN har haft sin utgångspunkt i danskompaniets tidigare produktioner samt diskussioner med Ina. Det väl fungerande samarbetet resulterade i åtta musikaliska idéer som Ina gavs möjlighet att arbeta väldigt flexibelt med.

–Det blev en uppsättning satser som Ina kan strukturera precis som hon vill, säger Marcus.

Själva föreställningen handlar om motsättningar i människors upprepade strävan efter att känna sig levande i vardagen, om strävan efter spänning och att känna sig värdefull. Ett komplext samspel mellan inspelad musik, elektroniska klanger, musiker, orkester, dans och visuell scenbild. Den nyskrivna musiken framförs både elektroniskt och orkestralt.

AGAIN blir en tvådelad helkväll som inleds med en konsert framförd av NorrlandsOperans Symfoniorkester och den efterföljande dansföreställningen AGAIN, som i sin tur är strukturerad i fyra satser;
AGAIN/come again/again and a gain/...and again, it might not happen...

Koreograf: Ina Christel Johannessen/Dansare: Line Tørmoen, Pia Elton Hammer, Camilla Spidsøe Cohen, Kristina Søetorp, Sudesh Adhana, Máté Meszárós, Antero Hein /Ljuddesigner: Tommy Jansen/Kompositör: Marcus Fjellström/Orkester: NorrlandsOperans Symfoniorkester

AGAIN är en samproduktion mellan NorrlandsOperan och zero visibility corp.