NorrlandsOperans Symfoniorkester spelar in Bruckners tvåa i originalversion

2008 gjorde NorrlandsOperans Symfoniorkester tillsammans med den amerikanske dirigenten Ira Levin, en hyllad skiva med Bruckers Symfoni nr 6. Nu är Ira Levin tillbaka i Umeå och den här gången ska han tillsammans med orkestern spela in Bruckners andra symfoni i en aldrig tidigare inspelad version, nämligen originalet.

Hur konstigt det än kan låta, är det ovanligt att höra just Bruckners originalversioner spelas. Orsaken är att det finns så många omarbetningar av hans verk. Personer i hans närhet var aldrig sena att lägga sig i och komma med ändringsförslag. Ändå det är det just originalen som enligt många är de mest spännande att lyssna på. Skillnaden märks främst i tempo, dynamik och övergripande dramaturgi; tack vare sin detaljrikedom kan Bruckners original göras mer levande och omväxlande än omarbetningarna, som kan upplevas mera statiska.

En som gjort sig ett namn som Bruckneroriginaltolkare är dirigenten och pianisten Ira Levin. Han växte upp i Chicago och är i dag chefdirigent och konstnärlig ledare för symfoniorkestern på Brasiliens nationalteater. För NorrlandsOperans publik är han bland annat bekant från Gershwins opera Porgy and Bess som huset satte upp i samarbete med Cape Town Opera 2006. Två år senare gjorde han tillsammans med symfoniorkerstern den inspelningmav Bruckners sjätte symfoni som överöstes med beröm av världens ledande Brucknerkännare.

Tillsammans med Ira Levin tar vi oss nu an ännu en originalversion ur Bruckners musikskattkista, nämligen den andra symfonin. Men publiken behöver naturligtvis inte vänta tills skivan är färdig och distribuerad för att höra verket. Under konserten 11 februari spelas det i sin helhet. Dessutom bjuds det på virtuost pianospel av den norske konsertpianisten Sveinung Bjelland, som här låter fingrarna flyga i Haydns Pianokonsert i D-dur.

NorrlandsOperans Symfoniorkester/ Dirigent: Ira Levin / Piano: Sveinung Bjelland
Bruckner: Ouvertyr i g-moll / Haydn: Pianokonsert D-dur / Bruckner: Symfoni nr 2 (1875-76)

BRUCKNERS TVÅA
TID DAG 11.2 KL 19.00
PLATS KONSERTSALEN
INTRO KL 18.30 I BAREN


Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du här

Verkbeskrivningar och biografier
Konsertprogrammet  med verkbeskrivningar och biografier finns som nedladdningsbar PDF högre upp på denna sida.

Intervjuer
Vill du prata med någon eller några av de medverkande? Vi hjälper gärna till med intervjubokningar.

Pressbiljetter
För pressbiljetter till konserten, kontakta marknadsavdelningen

Kontakt
Jennie Stensson, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
jennie.stensson@norrlandsoperan.se