NorrlandsOperan presenterar vårsäsongen 2011!

Verdis opera Otello, en konsertserie med temat Love and Death, ett nytt verk med Cullbergbaletten och den originella scenkonstfestivalen MADE. Allt detta och mycket mer ingår i NorrlandsOperans vårprogram 2011. Biljetterna släpps i morgon, den 1 december.

Den som längtar efter stor italiensk opera kommer att få sitt lystmäte på NorrlandsOperan i vinter. Den 26 februari sker premiären av Otello, Verdis tidlösa relationsthriller i en ny, spännande tolkning av regissören Dmitri Bertman, konstnärlig ledare för statsoperan Helikon i Moskva samt scenografen Astrid Janson från Toronto. Solisterna, med Ronald Samm, Maria Fontosh och Kosma Ranuer i spetsen, representerar det främsta i operaväg och borgar för en stark upplevelse.

Mer passion och drama blir det i konsertserien med NorrlandsOperans Symfoniorkester där nyskrivna och klassiska verk samsas under temat Love and Death. Säsongen inleds den 20 januari med den mest tragiska kärlekshistoria vi känner till, Romeo och Julia av Tjajkovskij. Därefter blir det bland annat urpremiär av Mats Larsson Gothes Symfoni för cello och orkester (Sisyphus’ Dreams) och stumfilmsvisning av Fantomen på operan från 1925 med ny musik av Carl Davies.

Dansvåren på NorrlandsOperan bjuder flera på höjdpunkter, däribland ett nytt verk av Ina Christel Johannessen och Cullbergbaletten, hyllade Unknown Pleasures av hybridkonstnärerna Reich+Szyber och Svansjön i en ny tappning av Kajsa Giertz och Marina Steinmo. Den sistnämnda iär ett gästspel från NorrDans och ingår i vårt breda utbud av familjeföreställningar.

Vita kuben, NorrlandsOperans rum för samtidskonst, programsätts i vår av Mats Stjernstedt, skribent, chef för Index – the Swedish Contemporary Art Foundation i Stockholm – och nyligen utsedd till konstnärlig ledare för Kunstnernes hus i Oslo. Utställningarna i Vita kuben pågår under hela våren och inträdet är som vanligt fritt.

Säsongen avslutas med MADE, den internationella och originella scenkonstfestivalen med en ständigt överraskande blandning av olika uttryck och konstformer. I år tar vi ett fast grepp om framtiden, utan att för den skull veta vad den bär med sig. Tillsammans skapar och omskapar vi den i varje stund, genom konst, tanke och handling! Programmet kommer att avslöjas så småningom på festivalens egen sajt: www.m-a-d-e.se.

Läs mer
Hela vårprogrammet finns från och med i dag utlagt här på webben.

Pressbilder
Här hittar du ett urval av pressbilder från vårens säsong. Hör av dig om du behöver en bild till en föreställning som inte finns representerad bland dessa. Fler pressbilder och annat pressmaterial kommer att läggas ut löpande under säsongen.

Kontakt
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se

Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se