NorrlandsOperan laddar redan för en späckad kulturhöst!

I höst sätter vi upp Alban Bergs moderna operaklassiker Wozzeck i regi av Reich+Szyber, mästerkoreografen Kenneth Kvarnström bjuder in till helkväll och symfoniorkestern spelar en konsert där musiken väljs ut av publiken. Dessutom, ett konstnärligt radarpar i Vita kuben och superfina föreställningar för barn. Allt detta och mycket mer händer på NorrlandsOperan i höst. Biljetterna släpps i morgon.

NorrlandsOperans Symfoniorkester: Arvo Pärt, Mats Larsson-Gothe, eller kanske Beethoven? Redan nu kan den som vill, vara med och avgöra programmet till säsongens första konsert! Man går in på webben och väljer sin favorit bland ett 40-tal klassiska stycken. Höstens konsertserie innehåller också Brahms fyra symfonier samt Mozarts Requiem. Som vanligt avslutar orkestern hela säsongen med en traditionsenlig julkonsert tillsammans med kör och solister, i år med Juloratoriet av Bach!

Dans: Danssäsongen får en explosionsartad inledning med ett unikt gästspel av stjärnkompaniet Akram Khan Company och föreställningen Vertical Road. I samarbete med Umeå Teaterförening har vi möjlighet att som enda scen i Norden visa denna hyllade Sadlers Wells-produktion som gjort succé runt om i världen. Vi kommer också att bereda plats för dansresidens med två av Nordens främsta koreografer: Umeåfödda Björn Säfsten skapar föreställningen Display och Kenneth Kvarnström återkommer med (play) – en samproduktion med Helsinki Dance Company och med livemusik av NorrlandsOperans Symfoniorkester. Vi gästas också av Helena Franzén, österrikiska Liquid Loft och NorrDans.

Opera: Höstens operaproduktion är Alban Bergs expressionistiska operaklassiker Wozzeck från 1925. Den gränsöverskridande konstnärsduon Reich + Szyber står för regi och gestaltning vilket borgar för en överaskande tolkning. Som operans huvudperson, den menige soldaten Wozzeck, ser vi Fredrik Zetterström som nyligen var aktuell i Wermland Operas uppmärksammade uppsättning av Wagners Ringen. Vår egen operastjärna Susanna Levonen gör den krävande rollen som Marie. Första november åker produktionen ut på Norrlandsturné i en konsertant version med filmprojektioner.

Festival: Umeå Jazzfestival återkommer med full kraft och ett program som både rymmer världsstjärnor och lokal förankring. Redan nu kan vi avslöja att en av artisterna är amerikanska stjärnviolinisten Regina Carter och att bluesen får en helkväll i årets festival. Biljetterna till Umeå Jazzfestival släpps 15 september.

För barn: I höst har vi flera fina barnföreställningar att se fram emot, varav de flesta turnerar i länet. Peter och Vargen är en filmvisning med levande musik av symfoniorkestern som garanterat kan bli en upplevelse för hela familjen. Den olydiga ballongen är en konsert med Jazzkattenvinnaren Lina Nyberg. ABC är en dansföreställning för dem som just börjat läsa och Färilseffekten är en musikalisk föreställning med det internationellt prisade showbandet Varieté Velicoped.

Konst: Gästcuratorer i vårt konstrum Vita kuben hösten 2011 är den norska duon Rakett, bestående av Åse Løvgren och Karolin Tampere. De kommer att skapa ett program i fyra delar som också sträcker sig utanför Vita kuben.

Biljettsläpp 8 juni!

PRESSKONTAKT
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-603 89 67
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se

Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se