Melankolisk dans som tål att skrattas åt

Den 17 februari kommer scenkonstnärerna Reich+Szybers hyllade föreställning Unknown Pleasures till Umeå.

Föreställningen är den tredje fristående delen i duons Melankoliska cykel; om människor som saknar något de inte vet vad det är.

Så här berättar de själva om Unknown Pleasures:
”Föreställningen har fått sin titel efter ett album av Joy Division, vars sångare Ian Curtis begick självmord i ett tidigt 80-tal. En tid som frustade i nyordning inom musik, mode och dans. Detta 80-tal präglade naturligtvis vårt skapande med dystopisk estetik, existentiell svartsyn och den samplande kulturens genombrott.

Aktörerna befinner sig i resterna av ett havererat nöjesfält. De är lämnade i bakvattnet, i ett ingenmansland mellan stad och landsbygd. Även som karaktärer är de ballast i en nyttokultur, där varje individ som inte förmår tillverka sig själv blir en social restprodukt. Dessa personer har förlorat själva känslan av förlust eftersom de inte haft en att sakna, och inte heller ser framtiden som en möjlighet att förlora. De lever i ett upprepat nu, med det direkttillfredsställda upplevelsebegäret som enda transaktion mellan individer.”

Reich+Szyber
Carina Reich och Bogdan Szyber har arbetat ihop med olika hybridformer inom scen och bildkonst sedan 1983. De har skapat tåspetsbaletter för Kungliga Operan tillsammans med death-metalgruppen Entombed, film med Jonas Åkerlund och radioteater med Stina Nordenstam. I våras regisserade de Operahögskolans examensföreställning Vox på NorrlandsOperan.

”Intelligent och överraskande underhållning”
SvD

Regi, idé, scenografi & kostym Carina Reich & Bogdan Szyber /Ljud-, ljus- & kostymdesign Siiri Eriksson, Norunn Standal, Bente Rolandsdotter / Medverkande Dag Andersson, Sandra Medina, Piotr Giro, Carina Reich, Bogdan Szyber / Rörelse- och metodvittne Cecilia Roos /Gästspelsproduktion Loco Motion / Presenteras genom Dansnät Sverige / I samarbete med Umeå Teaterförening

TIPS! Workhop/Samtal med Reich+Szyber den 16.2 kl 19.00, Black box.
Föranmälan till: olga.pettersson@norrlandsoperan.seUNKNOWN PLEASURES
TID TORSDAG 17.2
PLATS BLACK BOX

INTRODUKTION MED REICH+SZYBER
KL 18.30 I BAREN

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du under Pressbilder

Intervjuer
Intresserad av intervjuer? Kontakta marknadsavdelningen Helene Säfström, tel 090-15 43 05, 070-343 36 66, helene.safstrom@norrlandsoperan.se