Mattias Fransson från Klungan skapar mystisk dansteater med dansaren Kristiina Viiala

”En anatomisk rundvandring om storhetsvansinne, inställda gratulationer och fel förhållningssätt.” Så beskriver Mattias Fransson och Kristiina Viiala föreställningen Kunskapsluckan som de nu arbetar fram i Stockholm. Urpremiären sker på NorrlandsOperan i Umeå den 3 september.

Komikern och skådespelaren Mattias Fransson (Klungan, Mammas nya kille, Ingen bor i skogen) och dansaren Kristiina Viiala (Femårsplanen, This is Alaska) träffades första gången 2008 under Riksteaterns Jam Allstars. De insåg snabbt att de hade något gemensamt: en ton, en humor och en inställning till det de höll på med.

De bestämde sig för att göra något ihop och började fundera. På kommunikation och ickekommunikation, på magi och stadsplanering och på överdriven konsumtion av mjölk. I samarbete med NorrlandsOperan skapar de nu Kunskapsluckan.

– Jag blev så glad när Mattias berättade att han ville göra en dansföreställning. Efter att ha sett honom i Klungans föreställningar fanns det ingen tvekan, klart vi vill se Mattias dansa och stötta honom i det! säger Annelie Gardell, danschef på NorrlandsOperan.

Lika entusiastisk är hon för att han skapar föreställningen med Kristiina Viiala. Precis som Mattias är Kristiina en storartad fysisk humorist, som bland annat arbetat med koreografer som Gunilla Heilborn och Malin Hellkvist Sellén.

Kunskapsluckan kommer att präglas av de två konstnärernas säregna humor och innehålla såväl rörelse som talade repliker. Föreställningen skapas i residens på NorrlandsOperan i Umeå där den premiärspelas 3 och 4 september. En del av repetitionsarbetet sker på Dansens Hus i Stockholm dit duon efter premiären återvänder för att spela föreställningen 5 och 6 oktober.

Idé, text, regi, koreografi, scenografi & framförande Mattias Fransson & Kristiina Viiala / I samarbete med NorrlandsOperan / Med stöd från Statens kulturråd


Kunskapsluckan
Tid fre 3.9 kl 19.00 & lör 4.9 kl 18.00
Plats Black Box
Introduktion 3.9 kl 18.30


Pressbilder
En högupplöst bild för nedladdning hittar du här. (Fler bilder kommer att finnas till hands för recensioner.)

Intervjuer och recensioner
Vill ni intervjua Fransson & Viiala inför premiären eller reservera recensionsbiljetter? Kontakta marknadsavdelningen så hjälper vi till.

Kontakt
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se


Biografier

Kristiina Viiala är dansare och har även arbetat med fysisk teater, performance och film. Hon har bland annat medverkat i verk av koreograferna Dorte Olesen, Malin Hellkvist Sellén och Gunilla Heilborn. I höstas var hon med i Gunilla Heilborns föreställning Femårsplanen och kortfilmen This is Alaska (Heilborn, Mårten Nilsson) som utnämndes till bästa svenska kortfilm vid Uppsala kortfilmsfestival 2009. Under våren 2010 medverkade hon i föreställningen Muscle Temple av Goro Tronsmo på Black Box Teatern i Oslo.

Mattias Fransson är en del av humorgruppen Klungan som har gjort succé i hela landet med sina föreställningar och nu senast med tv-serien Ingen bor i skogen, där Mattias spelade karaktärerna Mikal och Hans-Erik. Föreställningen Det är vi som är hemgiften var ett lyckat samarbete med koreografen Birgitta Egerbladh och spelades för fulla hus på NorrlandsOperan och på Södra Teatern i Stockholm under 2008. Mattias brukar också höras i radioprogrammet Mammas nya kille (av lyssnarna framröstat till P3:s roligaste program genom tiderna). Han arbetar även med en dokumentärfilm tillsammans med konstnären Terje Östling.