Lars von Triers Dancer in the Dark som opera – Sverigepremiär 15 oktober!

Dancer in the Dark av Poul Ruders är en nyskriven opera skapad efter Lars von Triers film med samma namn. Efter galapremiären på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, är det snart dags för Sverigepremiär på NorrlandsOperan i närvaro av kompositören. Här gestaltas huvudpersonen Selma av Susanna Levonen.

Dancer in the Dark skildrar den hjärtslitande berättelsen om Selma, en fattig invandrad kvinna i 60-talets USA som på grund av en genetisk åkomma håller på att bli blind. När verkligheten blir allt för svår flyr hon in i en musikalvärld. Hennes son Gene är tolv år gammal och Selma är beredd att göra vad som helst för att han ska slippa gå samma öde till mötes.

Lars von Triers gripande film, som vann Guldpalmen i Cannes år 2000, har alltså inspirerat den internationellt prisade kompositören Poul Ruders till en ny opera med libretto av Henrik Engelbrecht.

Den som har sett filmen kommer att känna igen grunddragen i historien, men det finns stora skillnader mellan filmen och operan, säger sopranen Susanna Levonen.

– Vi gör en egen tolkning av berättelsen, med större fokus på Gene. Vi vill att man ska kunna fråga sig vad konsekvenserna av Selmas handlande blir. Det jag vill föra fram i min roll är kontrasterna i hennes personlighet och det dilemma hon står inför.

Bildkonstnären Christian Lemmerz har skapat en storslagen, gotisk scenografi till operan. Musiken spelas av NorrlandsOperans Symfoniorkester under ledning av chefdirigenten Rumon Gamba. För regin står Kasper Holten, operachef på Det Kongelige Teater.

Kasper liknar historien om Selma vid en grekisk tragedi eller en passionshistoria. Eftersom många redan vet hur historien slutar gäller det att göra vägen dit fängslande. Han ser också ett genomgående tema i verket: martyrskapet.

– Selma låter sig inspireras av Kristusmyten, men gör hon det som verkligen är bäst för sonen och har hon rätt att ta så livsavgörande beslut å hans vägnar? undrar han.

Dancer in the Dark produceras av NorrlandsOperan tillsammans med Det Kongelige Teater där världspremiären skedde den 5 september. Efter spelperioden i Umeå följer en turné till Sundsvall och Kiruna. Operan kommer även att spelas i New York våren 2011.

Musik Poul Ruders / Libretto Henrik Engelbrecht / Dirigent Rumon Gamba / Regissör Kasper Holten / Scenograf Christian Lemmerz / Kostymdesigner Maria Gyllenhoff / Ljusdesigner Jesper Kongshaug / Produktion i samarbete med Det Kongelige Teater, Köpenhamn / Medverkande Susanna Levonen Selma Jezková / Calle Lindén Bill Houston / Marianne Eklöf Kathy / Håkan Starkenberg District Attorney, Guard 2 / Margaretha Dalhamn Brenda / Lars Martinsson Norman, Guard 1

Dancer in the Dark
Premiär fre 15.10 kl 19.00
Spelperiod 15.10–24.10
Plats Teatern
Introduktion i Baren 30 min innan föreställning

NORRLANDSTURNÉ
Föreställningen spelas även i Sundsvall den 8 & 9 november och i Kiruna den 12 & 13 november.

LÄS MER
Intervju med Kasper Holten.

PRESSBILDER
Hittar du här.
 
INTERVJUER & RECENSIONER
Vill du intervjua någon av de medverkande, eller recensera föreställningen? Kontakta marknadsavdelningen så hjälper vi till!

KONTAKT
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se