Från bloggade drömmar till verklighet

Snart möter bloggmusikalen Dröm och verklighet sin publik för första gången. Och sina upphovsmän. Grunden till all text och musik har nämligen skapats av högstadieelever och de har än så länge ingen aning om hur den färdiga föreställningen kommer att se ut.

Efter 2007 års stora succé med bloggoperan Sjökor och stekare kommer nu uppföljaren Dröm och verklighet – ett projekt där NorrlandsOperan och Kulturverket hämtar såväl musiken som texten från skolelever i Västerbotten. 

För librettot står elever i årskurserna 8 och 9 på Skärgårdsskolan  och Obbolaskolan i kommundelen Holmsund/Obbola i  Umeå. I höstas fick de i uppdrag att blogga vad de ville på temat dröm och verklighet. 11 elever har dessutom skapat det musikaliska grundmaterialet för hela föreställningen. Allt detta har nu sammanställts till en tvättäkta bloggmusikal som framförs på NorrlandsOperans största scen  av professionella musikalartister och NorrlandsOperans Symfoniorkester. För regi, dramaturgi, kostym och scenografi står studenter från Dramatiska Institutet i Stockholm.

– Jag hoppas verkligen att de som skymtar fram mellan raderna känner att de blir representerade på ett bra sätt. Och att alla andra också känner igen sig. Det här är en föreställning som helt bygger på bloggarnas tankar och som på många sätt handlar om frågor som följer med oss hela livet, säger regissören Jens Karlsson.

Premiären sker på NorrlandsOperan  lördag 26 september. 

Musik och text Elever vid Obbolaskolan och Skärgårdsskolan / Musikalisk bearbetning Jan Ferm, Kulturverket /Orkestrering Hans Hjortek, Kulturverket /Textbearbetning studenter vid Dramatiska Institutet.

Produktionsteam från Dramatiska Institutet: Regi Jens Karlsson / Scenografi och ljusdesign Tobias Hagström Ståhl / Kostymdesign Elin Hallberg / Ljuddesign Siiri Eriksson / Dramaturgi Camilla Blomqvist
Koroegrafi: Martyna Lisowska Söderberg/ Regiassistent Michaela Alfvén

Musikalartister Martyna Lisowska Söderberg, Jesper Sjölander, Gustav Karlberg, Rebecka Pershagen, Johanna Eriksson/ Dirigent Per Erik Andersson / NorrlandsOperans Symfoniorkester

Korta biografier

Jens Karlsson, regissör
Jens går sista året på Dramatiska Institutets teaterreggiutbildning i Stockholm. Han började spela teater som fyraåring i Gröna Lunds sommarspel om Bellman. Tidigare har han regisserat ett tjugotal föreställningar, de flesta med musik som utgångspunkt. Det här är första gången han gästar NorrlandsOperan.

Tobias Hagström-Ståhl, scenograf och ljusdesigner
Tobias går sista året på Dramatiska Institutets ljusdesignlinje. Han utgör sedan 2009 en tredjedel av designkollektivet SUTODA. Under 2000-talet har han medverkat som ljusdesigner och scenograf i ett 40-tal produktioner, bl a Den Fule på Dramaten i regi av Emil Graffman och Gabriel på Stockholms Stadsteater i regi Eva Molin. 2009 blev Tobias uttagen till Teaterbiennalen med Den Bergtagne i regi av Jens Ohlin. I och med Dröm och verklighet gör han sin debut på NorrlandsOperan. Han är även aktuell med bl a Harper på Stockholms Stadsteater och Stolarna på Strindbergs Intima Teater.

Elin Hallberg, kostymdesigner
Elin går sista året på Dramatiska Institutets kostymtecknarutbildning. Dröm och verklighet är hennes praktikproduktion. I över tio år har Elin studerat och arbetat med kläder, mode och scenkonst. Det här är hennes första produktion på NorrlandsOperan, och även hennes debut som kostymtecknare för musikal. 

Siiri Eriksson, ljuddesign
Siiri kommer från Stockholm och gick El-programmet med inriktning musikproduktion och ljudteknik i gymnasiet.  Där började hon göra musik med hjälp av datorer. Därefter gick hon en halvårslång baskurs i ljuddesign som DI höll speciellt för tjejer.  Hon sökte sedan in till utbildningen Ljuddesign för scenkonst där hon läser sitt tredje år just nu.

Per-Erik Andersson, dirigent
 Per-Erik är född och uppvuxen i Eksjö, utbildad vid Kungliga Musikhöskolan i Stockholm och sedan 1996 till vardags violinist i NorrlandsOperans Symfoniorkester. Förutom sina violinstudier har han studerat dirigering för bl.a. Michael Recciuti i New York. Sedan flera år arbetar han som repetitör och dirigent för Umeå Musiksällskap. På NorrlandsOperan har han tidigare varit musikalisk ledare för Dido och Aeneas.

Martyna Lisowska Söderberg - musikalartist och koreograf
Martyna har gått Balettakademin i Stockholm och har därefter medverkat i flera musikaluppsättningar på bl a Oscarsteatern, Göteborgsoperan, Cirkus i Stockholm och Göta Lejon. På dessa olika scener har hon bland annat medverkat i A Chorus Line, Chess, Evita, Grease, Chicago, West Side Story samt i den uppmärksammade Kharmen på Göteborgs Stadsteater. Martyna har även gjort en hel del TV-produktioner. Hon medverkade även i förra bloggprojektet Sjökor och Stekare på NorrlandsOperan. Nästa år har hon en roll i NorrlandsOperans uppsättning av West Side Story.

Jesper Sjölander , musikalartist
Jesper är född och uppvuxen i Stavre, Jämtland. Bor idag i Kungsängen, Stockholm.  Spelade huvudrollen Benjamin i hockeymusikalen Penalty Killers på Umeå Arena. Har tidigare medverkat i musikaler som Mamma Mia och Showboat. Har spelat in svenska soundtracket "Mamma Mia på Svenska!" och kör till filmen Mamma Mia The Movie Medverkade även i förra bloggprojektet Sjökor och Stekare på NorrlandsOperan. 

Rebecka Pershagen , musikalartist
Rebecka är född i Stockholm, där hon också växte upp. Efter teater-, sång- och dansstudier under hela sin uppväxt fortsatte den scenkonstnärliga banan på Teaterlinjen på Södra Latins Gymnasium, Yrkesutbildningen inr Musikal på Kulturama och Teaterhögskolan inriktning Musikal i Göteborg, där hon nu går sista året.. Dröm och Verklighet är en av hennes två praktikplatser under avgångsåret, efter avslutad spelperiod i Umeå ska hon vidare till ÖstgötaTeatern och där medverka i pjäsen Figaros Bröllop som Fanchette.

Gustav Karlberg, musikalartist
Gustav kommer från Stockholm. Han är utbildad på musikteaterskolan i Bjärnum och på Balettakademien i Göteborg(musikal) Har medverkat i bland annat The wedding singer och Spring awakening på Värmlandsoperan.