Erik Bünger tillbaka i Vita Kuben –om varför skuggor förföljer och låtar fastnar

Pressmeddelande 7.11 2012

Under MADE 2006 var han aktuell i Umeå med verket The Allens. Nu visas den svenske konstnären Erik Büngers film The Third Man i Vita Kuben. Dubbelbottnat om undanglidande skuggor, ljud som fastnar och speldosors hemligheter. Vernissage nu på fredag, 9 november.

Kan en närmare utforskning av ljud, musik och ord plötsligt underminera de sanningar vi tidigare alltid trott på och lyssnat till? Vad är det som gör att man”får en låt på hjärnan”?

Bünger skapar sina verk genom performance, film och installationer och fokuserar på det som sker när röster, från levande som döda källor, får eget liv och sätter känslor och sinnen i rörelse. The Third Man i Vita Kuben har sin utgångspunkt i långfilmen med samma namn från 1949.

–Pappa berättade om Den Tredje Mannen för mig när jag var liten och spelade sedan ledmotivet till filmen för mig på piano. Varje gång jag hör den nu så får jag en obehaglig känsla av att någon iakttar mig, säger han.

Erik Bünger är bosatt i Berlin men har världen som arbetsfält och befinner sig nu arbetandes på ett nytt verk i Buenos Aires. The Third Man visas i Vita Kuben till 2 december.

Ansvarig för programmet är curator Maria Lantz. – Min tanke är att välja filmer som absolut inte är ”filmer” men ändå berättelser. De går inte att inordna under något specifikt format som dokumentär, reportage eller spelfilm utan är i en annan typ av kontext. Dock berättar de alla något väsentligt, säger Lantz.

Konstnär: Erik Bünger/Curator: Maria Lantz.