En konsertsäsong präglad av kärlek och död – inleds den 20 januari med Romeo och Julia

Solist i vårens första konsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester är Maria Fontosh – den hyllade sopranen som även medverkar i vår kommande uppsätting av Otello. Chefdirigenten Rumon Gamba håller i taktpinnen.

Konserten bjuder på hjärtskärande historier klädda i toner av Peter Tjajkovskij, Maurice Ravel och Manuel de Falla. Däribland Tjajkovskijs tolkning av Romeo och Julia och brevscenen ur hans opera Eugene Onegin, med solosång av Maria Fontosh som gjorde succé när verket sattes upp på Kungliga Operan för några år sedan.

– En perfekt inledning på en säsong som har temat Love and Death, konstaterar Rumon Gamba som befinner sig i Umeå för repetitioner denna vecka.

Säsongen med sina åtta konserter kommer att innehålla såväl klassiker som nyskrivna verk, däribland två uruppföranden. En av konstmusikvärldens största personligheter och namn, Leif Segerstam, kommer hit för att uruppföra sin Symfoni nr 207 (!) och av hustonsättaren Mats Larsson Gothe, kompositören bakom den prisade operan Poet & Prophetess, uruppförs symfonin Konsert för violin, cello och orkester (Sisyphus’ Dreams). En annan garanterad höjdpunkt på säsongen blir då vi tillsammans med filmlegendaren Carl Davies visar stumfilmen Fantomen på operan från 1925 till levande musik.

Sagt om Maria Fontosh
När hon sjunger ut sin kärlek till Onegin i den berömda brevscenen drar hela sa¬longen en samfälld suck, medan stjärnorna gnistrar kring hennes späda gestalt.
SvD

Jag vet ingen sopran i dag som sjunger med en sådan laddning. Man sitter liksom käpprak och väntar på att vad som helst skall hända. Det är fullkomligt lysande!
DN

NorrlandsOperans Symfoniorkester
Dirigent: Rumon Gamba / Solist: Maria Fontosh, sopran
Ravel: Pavane / Tjajkovskij: Brevscenen ur Eugene Onegin / Falla: Svit ur El Amor Brujo / Tjajkovskij: Romeo och Julia

Tid tor 20.1 kl 19.00
Plats Konsertsalen
Introduktion kl 18.30 i Baren

Pressbilder
Maria Fontosh
Rumon Gamba

Intervjuer
Om du vill recensera konserten eller intervjua Rumon Gamba, Maria Fontosh eller någon annan på NorrlandsOperan, kontakta marknadsavdelningen så hjälper vi till!

Kontakt
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se