En konsert med finska giganter – Leif Segerstam uruppför sin 207:e symfoni!

Konserten med NorrlandsOperans Symfoniorkester bjuder den här veckan på två finska giganter, Segerstam och Sibelius. Den förstnämnde finns på plats i Umeå för att uruppföra sin 207:e symfoni!

Ingen vanlig tonsättare uruppför en Symfoni nr 207 och därför är det heller inte konstigt att det är just Leif Segerstam som gör det. Med sin enorma personlighet och Brahms-look, men framförallt med sin idé om att musiken ska ge upphov till ständiga aha-upplevelser, är han ett av konstmusikens största unikum.

Själv beskriver han sin 207:a som ”en fripulsativ happening … med sex portionspärlor av segerstamismer i olika tappningar och atmosfärer att tolkas utan dirigent”.

Denne finlandssvenske dirigent, tonsättare, musiker och professor har dirigerat flera av världens främsta orkestrar och varit chefdirigent för bland annat Kungliga Operan i Stockholm. År 1999 fick han Nordiska rådets musikpris för sin insats för skandinavisk musik.

Under konserten får vi också bekanta oss med en annan framstående Segerstam, nämligen Leifs dotter, cellisten Pia Segerstam, mycket uppskattad för sin bländande teknik och sitt musikaliska djup. Här hör vi henne i Benjamin Brittens dramatiska cellosymfoni.

Konserten ramas in av två av Sibelius vackraste stycken, den sjunde tillika sista symfonin, som av många anses vara hans allra bästa, samt Karelia-svit, som bl a bygger på en medeltida svensk ballad och finsk runosång.

Dirigent: Leif Segerstam
Solist: Pia Segerstam
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Sibelius: Symfoni nr 7
Britten: Symfoni för cello och orkester
Segerstam: Symfoni nr 207 – uruppförande
Sibelius: Karelia-svit

Segerstam & Sibelius
Tor 21.4 kl 19.00
Konsertsalen
Introduktion kl 18.30 i Baren

Intervjuer och recensioner
Vill du intervjua Leif Segerstam eller någon av de andra medverkande? Kontakta mig (Hanna) så hjälper jag till.


Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se