Dirigenten hindrades av askmolnet – Konserten räddades i sista stund

Dirigenten och två av solisterna i torsdagens konsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester, Pulcinella, kunde inte ta sig till Umeå på grund av flygstoppet i Europa. Men i sista stund hittade orkesterchefen Marco Feklistoff och hans medarbetare värdiga ersättare till dem alla tre och nu blir konserten av som planerat.

– I fredags kändes det verkligen hopplöst, men vi hade enorm tur och hittade på kort varsel kompetenta ersättare som befann sig i Sverige, säger Marco Feklistoff, orkesterchef på NorrlandsOperan.

Den som ersätter NorrlandsOperans tidigare chefdirigent Kristjan Järvi på orkesterpodiet på torsdag är Henrik Schaefer, hyllad chefdirigent på Värmlandsoperan. När Schaefer fick samtalet från NorrlandsOperan satt han i bilen på väg mot Holland, men bestämde sig snabbt för att vända riktning mot norr.

Här repeterar han nu verken som står på programmet, tre stycken av Stravinskij, Strauss och Casella. Konsertens titelverk är Stravinskijs Pulcinella, som spelas i sin kompletta version med tre sångsolister: sopranen Susanna Levonen, tenoren Michael Weinius och basen Jakob Högström.

Den sistnämnde ersätter den sydafrikanske sångaren och Julie-stjärnan Njabulo Mthimkhulu som också han hindrades av askmolnet. Det gjorde även den amerikanska pianisten Claire Huangci. I hennes ställe kommer den svensk-ungerske pianisten och filosofen László Horváth.

– Vi är väldigt nöjda med dessa artister och jag kan garantera att publiken kommer att få sitt lystmäte. De som särskilt såg fram emot att återse Kristjan Järvi, kan vi trösta med att det kommer en ny chans längre fram. Vi jobbar på en bokning nästa år, säger Marco Feklistoff.

NorrlandsOperans Symfoniorkester
Dirigent: Henrik Schaefer / Sopran: Susanna Levonen, Bas: Jakob Högström, Tenor: Michael Weinius / Piano: László Horváth

Program
Casella: Scarlattiana / Stravinskij: Pulcinella (komplett) / Strauss: Divertimento


PULCINELLA
TID tor 22.4 kl 19.00
PLATS Konsertsalen
Introduktion i Baren kl 18.30

INTERVJUER
Vill du intervjua någon av de medverkande, eller recensera konserten? Kontakta marknadsavdelningen
så hjälper vi till med bokningen.

KONTAKT
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se