Beethovens violinkonsert med norsk stjärnsolist och Lutoslawskihyllning inleder våren

Pressmeddelande 130114

Tillsammans med den unga solisten Eldbjørg Hemsing, framför NorrlandsOperans Symfoniorkester Beethovens violinkonsert den 17 januari. Då går startskottet för konsertsäsongen på NorrlandsOperan vars digra program fortsätter präglas av Beethoven.

Kanske var han före sin tid den gode Beethoven. Att han gick sin egen väg musikaliskt råder i alla fall ingen tvekan om. Hans violinkonserten nu på torsdag är den enda i sitt slag, men populär blev den inte förrän efter hans död. I dag däremot, tycker många att det är hans allra bästa konsert.

Kvällens unga, färgstarka solist från Norge, Eldbjørg Hemsing, började redan som elvaåring att spela med Bergens Symfoniorkester. Sedan dess har hon fängslat många med sin musikalitet, både genom klassiska toner och folkmusik på Hardangerfela.

I övrigt har kvällen lite av ett polskt tema. Vi firar att tonsättaren Lutoslawski skulle fyllt 100 år i år genom att framföra hans Liten svit för orkester. Hans landsman Kilar, som bland annat gjort musik till filmerna Pianisten och The Ninth Gate, målar upp en vacker bild av det polska landskapet i Orawa för stråkar och allt sker under ledning av dirigenten Ewa Strusinska, också hon från Polen.

Tema Beethoven fortsätter
En slags konsertresa genom Beethovens symfonier startade i fjol och fortsätter nu under 2013. Redan nästa vecka 24.1 är det dags för Beethovens trea, Eroíca. Då spelas också musik av den isländske tonsättaren Jón Leifs som precis som Beethoven gick sin egen musikaliska väg. Pianosolist är Víkingur Ólafsson, även han från Island, som sägs ha en alldeles särskild förmåga att trollbinda sin publik.

Januaris fullspäckade konsertprogram fortsätter sedan med den kortare Klubbkon- serten 25.1,och avrundas 31.1 med Dvoraks åtta. Då med ingen mindre än Howard Shelley på plats -både som solist vid pianot och som dirigent!

Läs mer om NorrlandsOperan och hela vårens konsertprogram! www.norrlandsoperan.se