Artur Zmijewski och Johan Tirén inleder höstsäsongen

Den 25 augusti är det säsongsstart i Vita kuben. KonstnärernaArtur Zmijewski och Johan Tirén är först ut i höstensutställningsserie som är curerad av den norskakonstnärsduon  Rakett.

Rakett består av Åse Løvgren och Karolin Tampere. Duon fungerarofta som en tillfällig plattform för tvärvetenskapligt samarbete,där rollen som curator inte bara innebär att skapa ett ramverk ochen scen, utan också att sammanföra olika kulturellaproducenter.

I höstens utställningsserie REWRITE/REDRAW/RETOOL behandlar manfrågeställningar som rör samhällsplanering och demokrati. Vemskapar historien och vilka former tar det politiska arbetet? Varbefinner sig konstnärerna, kultur- och kulturinstitutionernai denpolitiska strukturen?

I de olika verken skapas och iscensätts konfronterande mötenmellan människor och ideologier. Intressekonflikter sätts i speloch förhandlas på arenor, både inom och utanför konstitutionellaregelverk.

I Artur Zmijewski film Them iscensätter konstnärenmöten mellan olika sociala grupper i Polen. Konstellationer i vilkabetydelsen av starka symboler och grupptillhörighet synliggörs påett närmast obehagligt sätt.

Producerat speciellt för REWRITE/REDRAW/RETOOL presenteras en nyversion i fyra delar ur Johan Tiréns projekt Epilogerfrån 2009. Detta projekt kommer att följa höstens fyrautställningar. Utgångspunkten för installationerna är texter sombehandlar sociala perspektiv inom samhällsforskningen.
Läs mer på norrlandsoperan.se

Artur Zmijewski / Johan Tirén
VERNISSAGE TOR 25.8 KL 19.00
PLATS VITA KUBEN
PERIOD: 25.8-18.9

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du på vår hemsida,www.norrlandsoperan.se under Press.

INTERVJUER
Rakett finns på plats hela veckan.

KONTAKT
Helena Wikström, projektledare Vita kuben, tel 070-586 59 13,helena.wikstrom@norrlandsoperan.se

Övriga utställningar i höstens program
Libia Castro och Ólafur Ólafsson, The Lobbyists
Ivor Shearer, Last Things
Chto delat? (What is to be done?) Museum Songspiel: TheNetherlands 20XX