Aktuella projekt 2015

Danskarusellen Västerbotten – Katapulten

En del kallar Danskarusellen för en tävling, det är det också. Men det är framför allt en turné för grupper som vill utvecklas som dansare och scenpersonligheter. Turnén är öppen för alla oavsett dansstil, erfarenheter eller antal dansare från 13 år och uppåt.

Tävlingen pågår januari till mars. Danskarusellen har som huvudsyfte att ge dansgrupper fler scentillfällen för att utvecklas, möta publik och knyta kontakter med andra i kulturlivet.

Danskarusellen i Västerbotten arrangeras av Studiefrämjandet med stöd från Dans i Västerbotten.

5-31 jan: Turnén startar med Katapulten! Läs längre ner för mer info
20 mars: Turnén är slut och finalisterna till regionsnivå står klara
27 mars: Uppdraget inför regionsnivån släpps (kan skilja sig lokalt)

April/maj: Regionsfinaler
23 maj: Riksfinal i Karlstad

Katapulten är startskottet som hålls på Hamnmagasinet den 23-24 januari kl 18.00-23.00.

PLATS: Hamnmagasinet Umeå
TID: Fre 23.1 insläpp 17.30
PRIS: 20kr

För mer information om de tävlande, se Hamnmagasinets hemsida 

 

 

Dansproduktion i Västerbotten

Dans i Västerbotten arbetar ständigt för ett mer produktivt arbetsklimat för de dansare och koreografer som verkar i regionen. Under 2015 kommer Dans i Västerbotten stödja barnproduktionen Obekväma möten av danskompaniet AKdans, samt Habit with habits Celidance kommande föreställning . Båda danskompanierna är bosatta och verkar i Skellefteå.

AK Dans

AKdans (bilden) kommer att skapa en föreställning riktad till barn från 6 år som berör temat "Obekanta möten". Det vill säga att som individ, möta människor från andra platser och med andra erfarenheter. Produktion sker i mars- april.

I Habit with Habits kommer gruppen Celidance att jobba systematiskt efter människors egna berättelser om sina vardagsvanor. Genom insamling av tio anonyma personers skriftliga berättelser, tolkar de mönstren och söker svar på frågor om destruktiva mönster och om vad vi inte berättar om. Produktion sker i sommar med premiär i höst.

 

Hemvändarprojektet del 2
– Residens med dansarna Karin Wiklund och Annica Styrke

Under våren 2015 kommer hemvändande dansarna och genusvetarna Karin Wiklund från Skellefteå och Annica Styrke från Umeå tillbaka till sitt hemlän för att omsätta sin danspedagogiska genusmetod till en scenkonstnärlig upplevelse för barn i grundskolan.

Dansarna är i residens på NorrlandsOperan under v.20-v.21. Kopplat till detta residens i Umeå bjuds skolelever in i skapelsearbetet och blir en del av föreställningen.

I Skellefteå kommer Annica och Karin samarbeta med Dansväxthuset.
Vill du veta mer om Karin och Annika besök deras hemsida: www.utmana.org

Så här säger de om kommande föreställning, Räddaren:
”Vi vill skapa en scenkonstföreställning där deltagarna är aktörerna och därmed får en fysisk erfarenhet av en position”…

”Syftet med föreställningen är att möjliggöra för deltagarna att interagera på andra sätt än i vardagen och därigenom rucka på positioner för att möjliggöra en kroppslig normkritisk förståelse”.