NorrlandsOperan – en spelplats för nya uttryck!

Från operaensemble till scenkonsthus
NorrlandsOperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I NorrlandsOperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor. I huset finns också NorrlandsOperan Restaurang & Bar, som drivs av Fazer Amica.

Med tradition och provokation
NorrlandsOperans uppdrag är att producera, främja, och utveckla scenisk och konstnärlig verksamhet. Utöver egna produktioner gästas vi varje säsong av turnerande föreställningar. I vårt uppdrag ingår också att arrangera MADE (Music, Art, Dance, Etc)) och Umeå Jazzfestival på hösten. Vår vision är att vara en spelplats för nya uttryck och vi strävar efter att låta så väl tradition som provokation utmärka det vi gör.

NorrlandsOperan i regionen
I dialog med lokala arrangörer tar NorrlandsOperan årligen fram ett utbud bestående av ett antal produktioner för turné i regionen. Produktionerna ges som offentliga föreställningar samt som föreställningar för skolor och omsorg. Vi jobbar ofta med frilansande ensembler men också med NorrlandsOperans Symfoniorkester, antingen i sin helhet eller i mindre konstellationer. Vi genomför också olika länsprojekt såsom dans- och musikläger och andra pedagogiska insatser. Flertalet projekt sker i samarbete med länets musik- och kulturskolor. Här hittar du dans- och musikutbudet för barn och unga hösten 2016 och våren 2017.

Internationella samarbeten
NorrlandsOperan har sedan 2004 ett samarbete med Cape Town Opera i Sydafrika, vilket bland annat har resulterat i operorna Rusalka, Porgy & Bess, nyskrivna Poet & Prophetess och Peter Grimes. Vi har också ett pågående samarbete inom opera och dans med Vietnam National Opera and Ballet Theatre i Hanoi.

Våra ägare och sponsorer
NorrlandsOperan ägs till 60% av Region Västerbotten och 40% av Umeå kommun. Vi erhåller bidrag från Statens Kulturråd.

Huvudsponsorer är Västerbottens-Kuriren, Arkitektkopia och Halleluja. Vår sponsor är Ernst & Young. Sparbanksstiftelsen Norrland i samarbete med Swedbank har finansierat inköp av två violiner som används av musiker i NorrlandsOperans Symfoniorkester. Här hittar du mer information om våra samarbetspartners och sponsorer.


NorrlandsOperans Vänner är en förening med 400 medlemmar med stort intresse för musik, opera och dans. Föreningen anordnar egna aktiviteter och evenemang och sprider därigenom kunskap om NorrlandsOperans varierade verksamhet samt skapar en mötesplats för alla intresserade. Här kan du läsa mer.