Solist vid nästa konsert 13 mars – vår trumpetare Malin Silbo Ohlsson

Uruppförande av Persefone torsdag 13 mars.
Persefone
är skriven av Ylva Skog till kulturhuvudstadsåret för NorrlandsOperans Symfoniorkester. Musiken är inspirerad av myten om Zeus dotter Persefone, fruktbarhets- och skördegudinna i den grekiska mytologin, som förklarar hur årstiderna uppstod.

Malin Silbo Ohlsson
, trumpetare i NorrlandsOperans Symfoniorkester, är solist.

Malin Silbo Ohlsson Foto Marco Feklistoff


Malin föddes 1970 i Gråbo. Hon spelade som sjuåring kornett i brassband, lärare var Bror Hedlund, Göteborgs Symfonikers trombonist, och (privat) Harry Kvebæk i Oslo. Efter Hvitfeldtskas musikgymnasium kom hon in på Musikhögskolan i Oslo. Men som ofta för den som börjat spela tidigt följde ett års uppehåll, innan hon på nytt sökte in på Musikhögskolan, nu i Göteborg 1990–93 för Börje Westerlund. Under tiden kom hon som 17-åring med i Kurt Olssons, alias Lasse Brandebys, Damorkester och var med i Kurt Olssons julkalender i TV 1990.

Malin deltog även när Damorkestern återuppstod vid Brandebys begravning i december 2011 i fullsatta Masthuggskyrkan med en obeskrivbar stämning när de till sist rev av Flickor bak i bilen. Efter Musikhögskolan spelade hon i ett år i Västerås för att 1994 bli förstatrumpetare i NorrlandsOperans Symfoniorkester där hon nu spelat jämnt tjugo år.

Bland de gladaste minnena var medverkan i Stravinskys Petrusjka, ”något man får uppleva bara en gång”, liksom i Haydns konsert 1999, i Sjostakovitjs Piano/trumpet-konsert 2009 och förstås i Wozzek och Bruckner.