Fotograf Mats Bäcker fotade Elektra. Kolla in hans fototips och se vem som vann Instagramtävlingen #elektra2014

Mats Fotograf Mats Bäcker – med världens största operascen för ögonen

Frilansfotografen Mats Bäcker fotar för de större operahusen och teatrarna i Skandinavien. Sedan sjuttiotalet har det även blivit mängder av bilder på världens rockstjärnor och skådespelare, Rolling Stones, Joe Strummer Tina Turner… och så bilden av en svettig Iggy Pop förstås, som han tog som nittonårig fotostudent 1977. Kanske hans mest kända. Utställningar har det blivit, världen över och fotoböcker inte minst, varav den senaste boken Raw Power (2012), är en sann hyllning till musikvärlden. Uppdraget nu är att ta våra pressbilder i samband med jätteproduktionen Elektra. Vi pratar kort med honom i telefon några dagar innan det är dags att rymma världens just nu största operascen i objektivet.

–      Du vet, allt är så otroligt stort! Just det är också den största utmaningen, att allt är gigantiskt. Och det blir svårt att komma riktigt nära. Här handlar det mer om att tydliggöra vidden av allt och fokusera på till exempel reflexer i vattnet för att visa på att det är utomhus och inte inomhus på en vanlig scen. Det här ska bli väldigt roligt, men jag sticker inte under stol med att det är en enorm utmaning. Faktiskt supersvårt. 

(Mats Bäckers foton till Elektra blev superfina. Du kan titta på dem här. Obs: © All rights reserved).

Under förberedelserna för fotograferingen har Mats träffat scenkonstnärerna bakom Elektra, spanska La Fura dels Baus.

–      Jag har precis avslutat en kurs i spanska och det var jättekul att kunna utnyttja möjlighet att praktisera det man lärt sig på riktigt. Jag tror att vi förstod varandra, haha! Jag skulle nog vilja säga att om man har planer på att bli fotograf så är ett bra tips att inte enbart gå fotokurser utan faktiskt även satsa på språklektioner. Man träffar otroligt många olika människor i yrket och det kan vara en stor fördel som dessutom är utvecklande för en själv.

Vi passar på att be om fler tips från Mats. Enkla fototips för dig som deltar i vår Instagram-tävling eller bara gillar att fota och vill bli bättre. Snäll som han är bjuder han på tre snabba:  

1 Håll kameran stilla. (Håll andan om det behövs)!

2 Träna på snygga beskärningar och lär dig komponera bilden. Det är hela bilden som är bilden, alltså inte enbart huvudmotivet utan även bakgrunden.

3 Förbered dig. Försök hitta rätt känsla i det du vill fota. Det är verkligen viktigt.
Och har du ett fotouppdrag – läs på! Ta reda på så mycket du kan om vad det handlar om. Är du inte förberedd eller inte vet vad det är du egentligen ger dig in på kan du aldrig bli bättre än någon annan.

Avslutningsvis undrar vi om han har någon egen bild han är extra nöjd med, eller om något uppdrag varit roligare än något annat.

–      Det är förstås svårt att svara på. Men här är några av de bilder jag tagit på senare tid som jag själv tycker är fina. Fler finns här.

Loa Foto: Mats Bäcker

La Boheme Foto: Mats Bäcker

Guld Foto: Mats Bäcker