Vita kuben - Utställning I

Konst 19.1 – 18.2

Vita kuben - Utställning I

Vita kuben är NorrlandsOperans utställningsrum för samtida konst. Här bjuder varje säsong på nya konstnärliga möten med verk av högaktuella konstnärer av nationell och internationell ryktbarhet.

När konstnärsduon Lundahl & Seitl inbjöds att curatera 2012 års vårsäsong i Vita Kuben, bjöd de i sin tur in konstnärerna Niklas Tafra och Henning Lundkvist för att samarbeta med dem. Tillsammans har de valt att angripa vårens tre utställningar som delar i ett förlopp. En idé tillåts ta plats och utvecklas över tid, medan gränserna mellan verk och utställning, konstnär och curator, luckras upp. I den första utställningen har Niklas Tafra i sin tur valt att bjuda in den London-baserade konstnären Alia Pathan.

 

Lundahl & Seitl bor och arbetar i London och Stockholm. Duons arbete är transdisciplinärt och har utvecklats genom research i perceptionens historia, specifikt i relation till museet som plats - och platsen för deltagande performance inom kulturinstitutioner.

 

Niklas Tafra är en svensk-kroatisk konstnär som för tillfället pendlar mellan Stockholm och London. Genom bland annat skulpturer och performance undersöker han det samtida lyssnandets premisser.

 

Alia Pathan arbetar med invecklat cirkulärt berättande genom rörliga bilder, ljud och performance. Hennes konstverk undersöker hur språk kan användas för att framkalla mening genom dilemman, motsättningar och paradoxer. Pathan (f. 1986) bor och arbetar mellan Nottingham och London.

 

Henning Lundkvists konstnärskap tar sig uttryck i installationer, uppläsningar, textarbeten, ljudverk och teaterföreställningar. Han arbetar både solo och i samarbete med konstnärer, dramatiker, regissörer, skådespelare och poeter.

 

OBS! För att ta del av utställningen, gå till NorrlandsOperans biljettkontor i publikfoajén och låna ett par hörlurar.

 

Curatorer/konstnärer: Christer Lundahl, Martina Seitl, Niklas Tafra, Henning Lundkvist

 

Program

Utställning I: 19.1-18.2

Utställning II: 23.2-25.3

Utställning III: 29.3-12.5

 

ÖPPETTIDER: 

MÅNDAG 11.00 - 15.00
TISDAG   11.00 - 15.00
ONSDAG  11.00 - 18.00
TORSDAG 11.00 - 18.00
FREDAG   11.00 - 18.00