Vita Kuben – Public Address

Konst 22.11 – 21.12

Public Address

Fransk-norska konstnären och författaren Caroline Bergvall får avsluta höstsäsongen i Vita Kuben med sitt verk Public Address. Vernissage: fredag 22.11 kl 16.00–17.00.

I utställningen möter vi två verk;

Stumfilmen Front (2010) är 20 minuter lång och består av en kombination av visuella element: nyhetsklipp från internet, grafik och textanimation. Filmen skapades som ett svar på katastrofen i Fukushima och andra storskaliga seismiska katastrofer som har drabbat stora delar av världen sedan den stora Indonesiska tsunamin 2004.

Kollapsande landskap, vare sig det gäller miljömässiga eller politiska, provocerar fram skräck knuten till erfarenheter av rädsla och sammanbrott. Filmen är tyst, en motvikt till det sätt på vilket de värsta nyheterna ofta tillhandahålls på t.ex. flygplatser eller järnvägsstationer. Platser där tankeverksamhet har svårt att finna ro.

Ljudverket Osis (2012) är en samtida nyhetsutropares försök att få uppmärksamhet. Med en kort rytmisk rap-liknande fras försöker den skapa en kollektiv refräng.

Caroline Bergvall är baserad i London och arbetar gränsöverskridande mellan olika konstformer och språkliga genrer. I sina textbaserade verk ger hon sig ofta i kast med svåra historiska och politiska tilldragelser. Bland hennes utställningar kan nämnas: Tate Modern (London), MOMA (NY), MCA (Denver) och Fundacio Tapiès (Barcelona).

 

FÖRELÄSNING OCH SAMTAL MED KONSTNÄREN:
Caroline Bergvall föreläser på Konstnärligt Campus tors 21.11 kl 18.30. Fri entré.
Platserna är begränsade så var snäll och föranmäl dig till: helena.wikstrom@norrlandsoperan.se. Föreläsningen ges på engelska.
I samarbete med Umeå Universitetsbibliotek/Konstnärligt Campus

 

Med flera röster

Höstens serie i Vita Kuben är komponerad av Imri Sandström. Så här berättar Imri själv om programmet:

– Min tanke med höstens utställningar är att fokusera på textljudkonst, ett område som sällan ges utrymme i gallerisammanhang. Det handlar i grunden om kropp och språk. Om hur språket betraktas som det rena: som system, regler och grammatik. Om hur kroppen ses som dess motsats; det okontrollerbara, ologiska. Och därifrån kommer rösten. Det finns en storslagen potential i textljudkonsten som handlar om att utmana våra föreställningar om vad språket är till för, vad det vill och vad det kan.

Läs hela intervjun med Imri Sandström här.