Umeå Jazzfestival

Festival 26.10–30.10

Boka Biljetter

Umeå Jazzfestival

Årets festival bjuder på både världsstjärnor och lokal förankring. Missa inte amerikanska stjärnviolinisten Regina Carter, jazz i närbild och en helkväll i bluesens tecken.

- Umeå Jazzfestival är umebornas festival, säger festivalgeneralen Lennart Strömbäck som laddar för årets festival, den 44:e i ordningen.

Violinisten Regina Carter från New York är ett av de stora dragplåstren.
- Hon är en av de riktigt stora inom jazzen, inte så känd för umepubliken ännu vilket vi tänker ändra på. Hon är en intressant upplevelse, utlovar Lennart Strömbäck som har flera andra tunga namn på gång.

Nytt för i år är att jazzimprovisationen får en ny scen i f d Bio Marx, på Folkets Hus.
- Det är ett välkommet nytillskott för de som gillar lite mer uppfordrande jazz i närbildsformat. Dessutom blir kyrkorna i stan värd för jazzkonserter under större delen av veckan.

Två konceptrepertoarer; en med musik av Pink Floyd spelad av Rita Marcotulli Omaggio band och en med musik av Kate Bush spelad av Hello Earth från New York har också spikats. Och i Äpplet blir det en nysatsning.
- Tillsammans med blueslegenden Jody Williams All Star från Chicago och regionala musiker blir det en helkväll i bluesens tecken.

Inledningen av festivalen sker tillsammans med Midgårdsskolans musikelever på NorrlandsOperan.
- Det blir en perfekt start. Återväxten av jazzmusiker är definitivt tryggad i Umeå, säger Lennart Strömbäck nöjt.

PLATS Olika scener i Umeå / Huvudscener: NorrlandsOperan och Folkets Hus