Peer Gynt

Konsert 19.1

Boka Biljetter

Peer Gynt

Följ med till sagornas värld tillsammans med de nordiska nationalromantikerna Grieg, Nielsen och Sibelius. Konsertens höjdpunkt är musikdramat Peer Gynt med Stefan Sauk som recitatör.

Peer Gynt är historien om den osympatiske drömmaren som beger sig ut i världen för att finna lyckan. Som gammal återvänder han till Norge och sin ungdomskärlek Solveig som troget väntat på honom, och han får slutligen ro.

 

Peer Gynt skrevs av den norske författaren Henrik Ibsen. När han ville dramatisera verket vände han sig till landsmannen Edvard Grieg (1843-1907) som han beundrade mycket. Musikdramat blev en succé och några av de populäraste melodierna - som Morgonstämning, I bergakungens sal och Anitras dans - samlade Grieg i två orkester-sviter.

 

Här framför vi dramat så gott som i sin helhet. Som solist hör vi sopranen Klara Ek och recitatör är skådespelaren Stefan Sauk. Symfoniorkesterns violinist Torbjörn Näsbom inleder på det traditionella norska instrumentet hardangerfela.

 

I likhet med Edvard Grieg, inspirerades också Carl Nielsen (1865-1931) och Jean Sibelius (1865-1957) ofta av nordiska folksägner, naturen och spelmanstraditionen. Scen med tranor skrev Jean Sibelius till skådespelet Döden. Den finstämda musiken är skriven för stråkar och två klarinetter som illustrerar tranorna. I Aladdinsvit beger vi oss åter ut i vida världen. Den fantasifulla programmusiken skrev Nielsen till ett drama som bygger på den österländska sagofiguren Aladdin.

 

NYHET! Vill du lyssna in dig på konserten? På Spotify hittar du några väl valda smakprov!

 

Dirigent: Rumon Gamba

Solist: Klara Ek, sopran

Recitatör: Stefan Sauk

NorrlandsOperans Symfoniorkester


Program

Sibelius: Scen med tranor

Nielsen: Aladdin-svit

Grieg: Peer Gynt