Mozarts Requiem

Konsert 3.11

Boka Biljetter

Mozarts Requiem

In i det sista kämpade Mozart med sitt requiem, men han dog utan att hinna slutföra det. Idag är det ett av hans mest omtyckta verk. Den karismatiske Richard Egarr dirigerar symfoniorkestern i Mozarts mytomspunna dödsmässa.

Historien börjar 1791 då en okänd man knackar på dörren och tyst överlämnar ett brev med en beställning på ett requiem. Mozart, som var i stort behov av pengar, tackade ja. Vid samma tid höll han på med två operor, så för att hinna med arbetade han allt hårdare samtidigt som han blev allt sjukare. Mozart blev nedstämd och deprimerad (ett tag misstänkte han att någon försökte förgifta honom) och greps av tanken att det var sin egen dödsmässa han skrev på. Innan han hinner slutföra verket dör han, bara 35 år gammal.

Beställaren var den välbärgade greven Franz Walsegg, en amatörmusiker som ofta beställde verk av kända kompositörer och hävdade att de var hans egna. Efter Mozarts död slutförde en tidigare elev till honom, Franz Xaver Süssmayr, verket. Så Walsegg fick sitt requiem, men Mozarts fru såg till att spara en kopia så det inte skulle råda någon tvekan om vem som skrivit det.

Det sorgetyngda requiemet har kommit att bli ett av Mozarts mest populära verk. Den speciella instrumenteringen utan vare sig flöjt, oboe eller valthorn skapar en speciell stämning och ger en dovare klangbild än normalt.

I Sverige levde under samma tid den tysk-svenske tonsättaren Joseph Martin Kraus (1756-1792). Han var den främste instrumentalkompositören i Sverige under 1700-talet och kallas ofta "den svenske Mozart". Kraus gjorde flera studieresor till Wien där han bland annat träffade Joseph Haydn som var en stor förebild och det var just Haydn han kom att tillägna sin c-moll-symfoni.

Både Kraus och Mozart var medlemmar i Frimurarlogen. SorgemusikenMaurerische Trauermusik, som inleder konserten, skrev Mozart till en av deras minnesceremonier.

Dirigent för denna sorgens konsert är den karismatiske britten Richard Egarr. Han är också en efterfrågad cembalist och expert på musik från just den här tiden.

Dirigent: Richard Egarr
Solister: Susanna Levonen, Karolina Blixt, Ulrik Qvale, Hans-Erik Sundström
Studentkören samt delar av NorrlandsOperans kör
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Mozart: Mauerische Trauermusik
Kraus: Sinfonia c-moll
Mozart: Requiem (version Süssmeyr)