Manta

Dans 22.2

Boka Biljetter

Manta

Inget plagg har på senare år väckt så mycket debatt som den heltäckande slöjan. Inte minst i Frankrike där Héla Fattoumi bor. En dag bestämde hon sig för att ta på sig slöjan och utforska den inifrån. Genom att försöka dansa i den.

I Manta tar koreograferna Héla Fattoumi och Éric Lamoureux sig an ett kontroversiellt ämne, den islamska slöjan. I ett laddat solo - det är Héla själv som dansar - frammanar de bilder av klaustrofobi, stolthet och frigörelse. Namnet till föreställningen har de lånat av det mäktiga havsdjuret djävulsrockan.

 

Héla Fattoumi bor numera i Paris men växte upp i Tunis. Som liten lekte hon med sina kvinnliga familjemedlemmars slöjor, men har själv aldrig velat bära en som vuxen. Tvärtom har hon känt sig upprörd när hon mött beslöjade kvinnor.

 

Hon beskriver sig själv som en arabisk kvinna, formad av en dubbel kultur.

  - Jag är övertygad om att ingen förevändning eller kontext kan motivera bärandet av ett plagg som påverkar kroppen negativt. Kroppen är, trots allt, ett medel för att uttrycka sig och skapa kontakt med sin omvärld.

 

Ett förhållningssätt som enligt Héla gäller för alla, inte enbart för dansare.

  - Till slut tog jag risken och köpte ett av dessa plagg, tog på mig det, placerade mig själv inuti det, för att känna hur det kändes. Sensationerna började skölja över mig, vägleda mig, leda mig. Jag insåg då att det var med min kropp jag måste söka och utforska. Att bara stå still, att riskera en rörelse, ett steg, en dans. Jag var nu redo för en konstnärlig handling utifrån detta plagg.


Välkommen till eftersnack i Baren !

Direkt efter föreställningen samtalar Bodil Persson med koreografen och dansaren Héla Fattoumi. Ett samtal om dans, om estetik och politik, om form och innehåll - med utgångspunkt i Héla Fattoumis och Éric Lamoureuxs verk Manta. Frågor från publiken välkomna i slutet av samtalet.

 

Bodil Persson är lektor i dans vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm.


 

MANTA
Koreografi: Héla Fattoumi, Éric Lamoureux

Musik & video: Éric Lamoureux

Kostym-/vävnadsdesign: Marilyne Lafay

Scenografi: Stéphane Pauvret

Ljusdesign: Xavier Lazarini

Dekorbygge: Jackie Baux

Assistent: Pauline Le Boulba

Medverkande: Héla Fattoumi


Produktion: Centre Chorégraphique de Caen/Basse-Normandie (CCNC/BN)

Samproduktion: Festival Montpellier Danse 2009, LiFE - Lieu international des Formes Emergentes de Saint Nazaire

 

Presenteras genom Dansnät Sverige

Foto: Laurent Philippe