Lunchkonsert

Konsert 4.5

Lunchkonsert

Välkommen på lunchkonsert tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester och tre dirigentlöften. Fri entré!

Den 4 maj spelar NorrlandsOperans Symfoniorkester, under ledning av tre dirigentstudenter från Kungliga Musikhögskolan, Paul Hindersmiths Mathis der Maler, svit för orkester.

Orkestersviten är genererad ur Hindemiths opera med samma namn, med urpremiär 1938 i Zürich. Egentligen var operan klar för uruppförande redan 1934 i Berlin, men premiären förbjöds av makthavarna som ansåg att operans politiska budskap bröt mot den anbefallna kulturpolitiken. Officiellt angav man att Hindemith samarbetade med icke-ariska konstnärer och att Hindemiths hustru inte var arisk. Chefen för Berlinoperan protesterade offentligt mot förbudet och bestraffades genom att han stängdes av från sina poster i det tyska musiklivet.

När stadsteatern i Zürich uruppförde operan 28 maj 1938 ordnade det tyska propagandaministeriet en utställning med Hindemiths partiturer i "Entartete Kunst", ett begrepp som användes i Nazityskland för att beskriva vad som uppfattades som dålig eller urartad konst. Den s k urartade musiken omfattade framförallt jazz och modern konstmusik. Andra konstnärer och kompositörer som ställdes ut i Entartete Kunst var till exempel Marc Chagall, Erich Wolfgang Korngold och Gustav Mahler.

 

 

Längd: ca 30 min.

Fri entré!