Life

Dans 29.3–31.3

Boka Biljetter

Akt 1: Life

– Dansen är mitt liv. Det säger den unga koreografen Cao Dúc Toàn från Hanoi, som i vår skapar ett verk för NorrlandsOperan i samarbete med svenska och vietnamesiska dansare.

I Life gestaltas livet som en kamp mellan olika drivkrafter och perspektiv, såväl inre som yttre. Här blandas gott och ont, kärlek och maktbegär.

Vi får följa mötet mellan några olika personligheter och alla de feltolkningar, men också den storartade generositet som kan uppstå mellan människor. I slutändan handlar allt om att försöka hitta det som är sant i djupet av våra hjärtan. Frågan är bara - kan vi leva så som vi vill? Är vår vilja tillräckligt stark, eller bara ett löv som kastas runt av vinden?

Life skapas i Vietnam och Umeå under 2011 och 2012. Verket visas på NorrlandsOperan 29 mars (urpremiär) och 30 mars. 31 mars spelas föreställningen i Skellefteå.

 

Koreografi: Cao Dúc Toàn
Dansare: Cao Dúc Toàn, Cao Chí Thành, Anna Ehnberg, Tove Skeidsvoll, Vu Van Nguyên
Kompositör: Bui Anh Dung
Kostymdesign: Nguyen Thuy Hang, Michaela Adaméc
Ljusdesign: Erik Wiedersheim-Paul
Ljuddesign: Anders Nyberg
Samproduktion: Nomo Daco och NorrlandsOperan
Med stöd av Region Västerbotten
Föreställningen i Skellefteå i samarbete med Kultur Skellefteå
Nomo Daco erhåller verksamhetsstöd från Umeå kommun

Introduktion
innan föreställningen fre 30/3 kl 19.05 i B-salen, samt eftersnack med Toàn och dansarna kl 20.30.

Akt 2: Outside in (dansfilm)

Inuti skogen tar Cecilia ett beslut. En berättelse om att ta något tillbaka.

Dansfilmen Outside in, eller Utanför som den heter på svenska, av Tove Skeidsvoll och Petrus Sjövik spelades in i en konstgjord skog på NorrlandsOperan förra året. Filmen premiärvisades på MADE och har därefter visats på bland annat Cannesfestivalen och Uppsala kortfilmsfestival.
Längd: 10 minuter

Se en trailer här.

Idé och story: Tove Skeidsvoll och Petrus Sjövik
Regi, koreografi och dans: Tove Skeidsvoll
Regi och kameraregi: Petrus Sjövik
Musik och ljuddesign: Johannes Burström
Redigering: Nils Moström
Scenografi: Peter Öhgren
Producerad av NorrlandsOperan i samarbete med Film i Västerbotten
Med stöd av Region Västerbotten
Längd: 10 min

 

Biografier

Cao Dúc Toàn är dansare och koreograf som nyligen har startat sitt eget danskompani tillsammans med sin bror Cao Chí Thành och Vu Van Nguyên. Toàns
debutverk som koreograf visades på Vietnam National Opera and Ballet Theatre i december 2011. Alla tre har utbildat sig till dansare på Vietnam Dance School och Hong Kong Academy for Performing Arts samt arbetat som solister på Vietnam National Opera and Ballet Theatre. Toàn, Thành och Nguyên har dessutom rest runt hela världen med olika koreografer. Toàn har arbetat i Sverige ett flertal gånger och börjat betrakta det som sitt andra hemland. Alla tre har dansat i verk av Pontus Lidberg, så som Bamboo Rain, Heart Of Silk och Warriors, varav de två senare på NorrlandsOperan. Thành och Toàn har också medverkat i ett antal uppsättningar på Skånes Dansteater.

Anna Ehnberg och Tove Skeidsvoll är medlemmar i Umeåbaserade Nomo Daco
(Northern Movement Dance Company) ett kollektiv av dansare och koreografer. De båda gick Estetiska programmet i Umeå och därefter sin yrkesutbildning på Balettakedemien i Stockholm. De har visat föreställningar i Japan, Mexiko och Italien men reser återkommande till New York, Wien eller Paris för träning. De har båda dansat för en lång rad koreografer: Anna Ehnberg för bland andra Kajsa Giertz och Lotta Melin, Tove Skeidsvoll för bland andra Ina Christel Johannessen och Hege Haagenrud. Tove koreograferar även och hon gjorde förra året filmen Outside in tillsammans med Petrus Sjövik i samarbete med NorrlandsOperan.

"Allt finns i dansen"

De två bröderna Cao Dúc Toàn och Cao Chí Thành växte upp i mångmiljonstaden Hanoi med sina föräldrar och en äldre syster. En dag visades Svansjön på TV och Thành blev helt begeistrad.

 

  • - Jag frågade mig själv hur de kunde stå på tårna och hur det var möjligt att se så lätt och vacker ut. Det var fantastiskt, minns han.

 

Deras föräldrar tog kontakt med en dansskola. De tyckte att det vore en bra idé att även lillebrorsan Toàn började där. Själv var han inte lika övertygad, men gick med på att prova i alla fall. I danssalen började hans känsla långsamt att förändras.

 

  • - Efter tre år på skolan älskade jag dansen. Nu är den mitt liv, konstaterar han.

 

I dag är båda bröderna erfarna och efterfrågade dansare. Inget går upp mot att uttrycka sig inför en publik säger de, att uppfyllas av känslan i verket, sensationen av total frihet.

 

- Allt man upplevt i livet, hela ens själ koncentreras i dansen, säger Toàn.

 

Bröderna har utbildat sig på Hong Kong Academy for Performing Arts och främst arbetat på Vietnam National Opera and Ballet Theatre. Dessutom har de rest runt hela världen med olika koreografer. Toàn har varit i Sverige tre gånger nu och börjat betrakta det som sitt andra hemland.

 

I fem år drev NorrlandsOperan ett kulturprojekt i Hanoi tillsammans med SIDA. Med hjälp av kontakterna som skapades då har huset producerat flera verk i samarbete med vietnamesiska dansare, däribland Toàn, senast i Pontus Lidbergs verk Warriors. Det var i samband med detta projekt danschefen Annelie Gardell föreslog att han skulle skapa ett eget verk för NorrlandsOperan.

 

  • - Jag blev nyfiken på vad han skulle vilja berätta genom sin dans och hur det skulle gestalta sig i ett regionalt samarbete, säger hon och sammanförde honom därför med dansarna Tove Skeidsvoll och Anna Ehnberg från det Västerbottensbaserade danskompaniet Nomo Daco.

 

I höstas började repetitionerna i Sverige. Toàn tog med sig sin bror Thanh och dansaren Vu Van Nguyên från Vietnam och mötte Anna och Tove i NorrlandsOperans Black Box. Det var pirrigt.

 

  • - Jag tänkte "vad gör jag om de inte förstår vad jag menar?". Men det har gått bra, vi förstår varandra och de lär sig stegen jättesnabbt, säger han.

 

Verket Life handlar om ett möte och en kamp mellan olika perspektiv, synsätt och inre drivkrafter, såväl goda som onda. Det blir ett stycke samtida danskonst med element ur traditionell vietnamesisk folkdans.

 

- Jag vill berätta historier om livet. Om det som måste berättas, säger Toàn.