Fagottkonsert

Konsert 16.5

Boka Biljetter

Fagottkonsert

Med sin halsbrytande Fagottkonsert visar Mats Larsson Gothe upp en mer humoristisk sida än i sina tidigare verk. Den virtuosa solostämman har han skrivit speciellt för fagottisten Henrik Blixt.

- Det känns bra att avsluta min tid här med ett positivt stycke, säger Mats om sitt sista uruppförande som hustonsättare på NorrlandsOperan.

 

Med sin unika klang och sitt säregna utseende liknar fagotten inget annat instrument. Den har ett imponerande omfång som sträcker sig från de låga orgellika tonerna, via mellanregistrets varma klang, till det höga mycket uttrycksfulla registret. Ofta kallas fagotten "orkesterns clown" och får spela de lite mer komiska stämmorna.

 

Allt detta har Mats Larsson Gothe tagit fasta på i Ricerco 2 - Concerto for bassoon and orchestra. Det glada och energiska stycket har han skrivit speciellt för NorrlandsOperans Symfoniorkester och den skicklige fagottisten Henrik Blixt.

 

Men det här blir förstås inte det sista Umeåpubliken hör av Mats Larsson Gothe. 2014 är han tillbaka med en nyskriven opera som bygger på P O Enqvists romanBoken om Blanche och Marie.

 

Förutom Fagottkonserten får vi njuta av två tyska kompositioner. Det sägs att den tyske tonsättaren Max Bruch (1838-1920) var en rätt otrevlig typ som gjorde sig ovän med alla han mötte. Men hans musik är både fantasifull och vacker. Symfoniorkesterns chefdirigent Rumon Gamba är särskilt förtjust i Bruchs Svenska danser som inleder denna konsert.


Och det blir mer tyskt. Om Felix Mendelssohn (1809-1847) sägs det att han bara saknade en sak i livet och det var motgångar. Han var framgångsrik, förmögen, lycklig i kärlek och begåvad som en Mozart. Här framför symfoniorkestern hans storslagna skotska symfoni, som han hämtade inspiration till under en av sina många resor.

 

NYHET! Undrar du om detta är något för dig? På Spotify kan du provlyssna!

 

Dirigent: Rumon Gamba

Solist: Henrik Blixt, fagott

NorrlandsOperans Symfoniorkester


Program

Bruch: Svenska danser

Larsson Gothe: Ricerco 2 - Fagottkonsert (uruppförande)

Mendelssohn: Symfoni nr 3, Den skotska