Eldfågeln

Konsert 26.4

Boka Biljetter

Eldfågeln

Latinamerikansk hetta och rysk folksaga samsas i denna lekfulla konsert som också bjuder på ett av Mozarts mest älskade pianoverk. Dirigerar gör det unga stjärnskottet Joshua Weilerstein.

 

Den argentinske tonsättaren Osvaldo Golijovs (f 1960) musik rymmer en hel värld; moderna klanger blandas med judisk klezmer, spansk fla­menco, portugisisk fado och argentinsk tango. Golijov är en mycket populär nutida tonsättare som får uppdrag världen över. Stycket Last Round är en hyllning till hans barndomsidol och största inspirationskälla, tangolegenden Astor Piazzolla.

 

Joshua Weilerstein slog dirigentvärlden med häpnad då han 2009 vann den ärofyllda Malko­tävlingen. Den 22-åriga amerikanen kammade hem både första priset och publikens pris och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt.

 

Ett av de stycken han dirigerade på tävlingen var Eldfågeln. Den färgsprakande musiken skrev Igor Stravinskij (1882-1971) på beställning av den anrika Ryska baletten. Baletten, som bygger på en rysk folksaga, blev en stor succé och Stra­vinskij skrev genast denna orkestersvit.

 

Publik, kritiker och musiker älskar den karismatiska pianisten Marianna Shirinyan, ursprungligen från Armenien och numera bosatt i Danmark. Tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester framför hon en av Mozarts populära pianokonserter.

 

NYHET! Är du nyfiken på musiken? På Spotify kan du lyssna på väl valda bitar!

 

Dirigent: Joshua Weilerstein

Solist: Marianna Shirinyan, piano

NorrlandsOperans Symfoniorkester


Program

Golijov: Last Round

Mozart: Pianokonsert nr 23

Franck: Le sommeil de Psyché

Stravinskij: Eldfågeln (svit 1919)