Brahms violinkonsert

Konsert 9.2

Boka Biljetter

Brahms violinkonsert

En norsk, en svensk - och Sibelius. Konsertsalen fyller tio år och det firar vi tillsammans med stjärnviolinisten Henning Kraggerud, den unga tonsättaren Andrea Tarrodi och Sibelius heroiska andra symfoni.

Den norske violinisten Henning Kraggerud har hyllats för sin virtuositet och säregna ton. Tillsammans med dirigenten Johannes Gustavsson och symfoniorkestern tar han sig an Johannes Brahms (1833-1897) älskade men också mycket krävande violinkonsert.

 

I dag hör konserten till Brahms mest spelade verk. Men så har det inte alltid varit. Vid premiären visste varken publik eller kritiker vad de skulle tro, så här brukade inte en violinkonsert låta. På den här tiden brukade solisten helt dominera konserten medan orkestern reduce- rades till ackompanjemang. I Brahms violinkonsert är solist och orkes- ter i princip jämbördiga och till formen påminner den kanske mer om en symfoni.

 

Den svenska tonsättaren Andrea Tarrodi (f 1981) kombinerar nyska- pande med tradition. Med tonernas hjälp skapar hon egna klangvärldar där melodierna får färdas runt. Med stycket Zephyros, som är inspirerat av Dan Anderssons dikt Sång till västanvinden, vann hon Uppsala Tonsättartävling 2010. Zephyros är västanvindens gud i grekisk mytologi.

 

Och vi stannar kvar vid medelhavet. Det var nämligen under en resa till Italien som Sibelius hittade inspiration till sin förtrollande andra symfoni. De folkloristiska inslagen, tillsammans med sordinerade stråkar och den mörka instrumentationen i blåset, ger symfonin en mycket speciell klangfärg.

 

NYHET! Vill du lyssna in dig på konserten? På Spotify hittar du några väl valda smakprov!

 

Dirigent: Johannes Gustavsson

Solist: Henning Kraggerud, violin

NorrlandsOperans Symfoniorkester


Program

Andrea Tarrodi: Zephyros

Brahms: Violinkonsert

Sibelius: Symfoni nr 2