Brahms etta

Konsert 1.9

Boka Biljetter

Brahms etta

En musikhistorisk tungviktare får sällskap av två framgångsrika svenskar i säsongens andra konsert med symfoniorkestern. Upplev Brahms fantastiska första symfoni, Dvôráks hänförande cellokonsert och Broströms moderna Transit underground. Solist är den svenske stjärnsolisten Jakob Koranyi.

Att vara tonsättare är ett speciellt yrke. Ensamt i skapandefasen, i slutändan utlämnad till mångas tyckande och tänkande. Den tyske tonsättare Johannes Brahms (1833-1897) var extremt självkritisk och led under hela sitt liv av stor prestationsångest. Det var antagligen förklaringen till att hans första symfoni tog nära 15 år att få klar. Då var han redan en välkänd kompositör och orkestrar och förläggare slogs om att få ta del av verket. Symfonin är övervägande mörk och tragisk, men slutar ändå ljust och glatt. Den har stora likheter med Beethovens symfonier, och brukar ibland kallas "Beethovens tia".

Men konserten inleds med lite modernare klanger. Tobias Broströms Transit Underground från 2007 börjar lågmält avvaktande i kontrabasarna men utvecklas sedan till ett mycket kraftfullt och rytmiskt stycke. Broström hör till de ledande unga svenska tonsättarna i dag och har även skrivit musik till pianisten Per Tengstrand och trumpetaren Håkan Hardenberger.

Den svenske cellisten Jakob Koranyi är en av Europas mest intressanta solister just nu. Sedan han vann Solistpriset 2006 har karriären gått spikrakt uppåt. Han har spelat med de främsta orkestrarna i Sverige och Europa och vunnit flera prestigefulla tävlingar och priser. Här framför han Dvôráks Cellokonsert.

Det sägs att den tjeckiske tonsättaren Antonín Dvôrák, som var samtida med Brahms, egentligen inte var så förtjust i cellon som soloinstrument. Men mot slutet av sin karriär hade han tydligen tänkt om och skrev denna oerhört vackra konsert.

Dirigerar gör orkesterns chefdirigent Rumon Gamba.

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Jacob Koranyi, cello
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Tobias Broström: Transit underground
Dvôrák: Cellokonsert
Brahms: Symfoni nr 1

Eftersnack i Konsertsalen med bl a Rumon Gamba och en musikalisk överraskning

  • Innan föreställningen Introduktion i Baren kl 18.30