Kulturnatta | 4 X LIND

Konsert 19.5

4 X LIND

Se och hör Anders Lind klona sig själv i ett nytt pianoverk med videoprojektioner! Ingår i Kulturnatta – fri entré!

4 X LIND är en konsert med en klonad pianokvartett, där fyra pianister musicerar tillsammans från fyra olika platser och rum. Verket är det första i verkserien Music 4 people and spaces, där Lind experimenterar med olika sätt att använda videoprojektion vid framförandena.

 

Här befinner sig tonsättaren och musikern Anders Lind live i konsertlokalen vid ett piano och spelar tillsammans med sina tre avbilder som projiceras i naturlig storlek på tre dukar separerade från varandra.

 

En av idéerna bakom verket är att bilda en homogen musicerande grupp av en enda individ och den individens unika musikaliska egenskaper. Lind utforskar här även pianots egenskaper och möjligheter som instrument, samt att använda akustiken från de fysiska rum han befinner sig i som parametrar i kompositionen. Verket uppförs likt en konsert med ett antal sammanlänkade stycken.

 

Anders Lind

Anders Lind (född 1978) är tonsättare och musiker samt anställd vid Umeå Universitet som konstnärlig ledare i musik vid institutionen för estetiska ämnen. Han har en bakgrund som analog synthspelare i den proggressiva rock-/hiphopgruppen K-pist och har med sedan dess medverkat i allt från teaterföreställningar, film och dans-performances till fristående konserter i olika konstnärliga miljöer.

 

Sedan några år tillbaka är Anders Linds konstnärliga fokus framförallt inriktat på nutida konstmusik. 2010 blev han invald i Föreningen Svenska Tonsättare och samma år erhöll han sin master of fine arts in music från Piteå Musikhögskola, där han studerat komposition för bland andra professor Jan Sandström.

 

Anders Lind har fått flera stipendier och hans verk två år i rad blivit utvalda till den årliga konstmusikfestivalen Ung Nordisk Musik och erhållit juryns utmärkelse vid nationell kompositionstävling utlyst av Sveriges Nya Kammarorkester 2007. Hans verk präglas av en experimentlusta och en vilja att utforska nya metoder. De har framförts av orkestrar och ensembler så som: Uppsala kammarorkester, Norrbotten NEO, Gageego, Avanti, Esbjerg Ensemble, SNYKO, Kammarkören Sångkraft och Nordiska Kammarorkestern.

 

Läs mer på www.soundslikelind.se