Strange News

Konsert 9.5

Boka Biljetter

Strange News

Strange News handlar om de barn som hänsynslöst utnyttjas i krig. Med musik, filmklipp och krigsljud får vi ta del av en barnsoldats gripande berättelse.

”I början var det svårt att skjuta på människor, men man vande sig. Några av mina vänner dödades men jag försökte att inte tänka på det. Jag var bara rädd.”

Jonas Katembo, 16 år

Strange News handlar om de omkring 250 000 barn som utnyttjas i krig världen över. Publiken kastas brutalt in i barnsoldaterna grymma verklighet. Den nakna berättelsen från ett utsatt barn, som här gestaltas av skådespelaren Arthur Kisenyi, blir än verkligare med hjälp av filmklipp och de krigsljud som fyller salen; smattret från vapnen och dånet från helikoptrarna.

Det handlar om krig, utsatthet och död. Men också om livet efteråt. Om den långa vägen tillbaka till ett normalt liv. Andra delen av verket fokuserar på hur man idag försöker hjälpa barnen tillbaka i samhället. I det arbetet spelar den traditionella sången och dansen från hembyarna en viktig roll. Strange News är ett starkt verk som inte lämnar någon oberörd. Den norske tonsättaren Rolf Wallin har skapat verket tillsammans med den belgiske regissören Josse De Pauw.

Inledningsvis spelar NorrlandsOperans Symfoniorkester Charivari av H K Gruber.

 

Program
H K Gruber: Charivari, österrikisk dagbok för orkester

Rolf Wallin/Josse De Pauw: Strange News
Dirigent: Jonathan Stockhammer
Berättare: Arthur Kisenyi

För priser och festivalinfo, besök www.madefestivalen.se