Beethovens violinkonsert

Konsert 17.1

Boka Biljetter

Beethovens violinkonsert

DEN UNGA, FÄRGSTARKA VIOLINISTEN ELDBJØRG HEMSING HAR CHARMAT BÅDE PUBLIK OCH KRITIKER HEMMA I NORGE. TILLSAMMANS MED SYMFONIORKESTERN FRAMFÖR HON BEETHOVENS VACKRA VIOLINKONSERT.

Eldbjørg Hemsing känner sig lika hemma i den klassiska musiken som när hon framför folkmusik på Hardangerfela. Hon debuterade redan som elvaåring med Bergens Symfoniorkester. Med sin charm och musikalitet har hon fängslat publik och kritiker ända sedan dess.

Ludwig van Beethoven (1770–1827) skrev faktiskt bara en violinkonsert, men med den förändrade han hela konsertformen. Fast särskilt omtyckt blev den inte förrän efter hans död. Det här var i en tid då violinkonserter främst handlade om att visa upp hur snabbt solisten kunde spela. Men för Beethoven var helheten viktigare. I dag tycker många att det är hans allra bästa konsert.

Den polska tonen
Den polske tonsättaren Witold Lutoslawski skulle ha fyllt 100 år i år. Vi uppmärksammar detta genom att framföra ett av hans tidiga verk, Liten svit för orkester. Lutoslawski råkade ut för liknande problem som Sjostakovkitj, med partipåtryckningar, censur och anklagelser om formalism. På 1970-talet nådde hans musik stor internationell uppmärksamhet och idag räknas han till en av de stora 1900-talstonsättarna.

Lutoslawskis landsman – Wojciech Kilar (f 1932) har skrivit musiken till filmer som The Ninth Gate och Pianisten av Roman Polanski. Kilar hämtar ofta inspiration i det polska landskapet. I det meditativa, nästan hypnotiska stycket Orawa för stråkar målar han upp en bild av den hänförande naturen i Tatrabergen.

Konsertens dirigent, Ewa Strusińska, också hon från Polen, har meriter som bland annat rymmer diplomering i både kör- och orkesterledning, bland annat vid Chopinakademien i Warsawa. År 2006 åkte Eva till Manchester i England som stipendiat för Halléorkesterns ledare Mark Elder. Efter de två åren, blev hon 2008 orkesterns biträdande dirigent och första anställda kvinna på pulten i orkesterns 150-åriga historia.

2009 blev Eva hedersambassadör för sin polska hemstad Stalowa Wola, där hon också föddes 1976. Sedan 2012 är Ewa Strusinska knuten till Polska Nationaloperan och Polska Nationalbaletten.

Sibelius
För Jean Sibelius uttryckte En saga (1892) "ett själstillstånd" som innehöll ”hela hans ungdom”. I inget annat verk hade han blottat sig så. Stycket var påverkat av symbolistiska manifestets ord från 1886, om att skapa "en skönare och enklare verklighet” och ett ”drömlikt uttryck”. 

I en intervju 1921 berättade Sibelius: "Marken där är inhemsk. Hur kan man tänka på annat än Finland, när man hör det! Början gjorde jag i Wien och fortsatte på Monola i Lieksa i slutet av sommaren 1892. Det saknar dock betydelse var den gjorts. Jag har aldrig varit så finsk som i Wien, Italien och Paris och aldrig så parisisk som vid Pielinen."

 

Dirigent: Ewa Strusinska
Solist: Eldbjørg Hemsing (violin) 

Program
Wojciech Kilar: Orawa för stråkar
Ludwig van Beethoven: Violinkonsert
Lutoslawski: Liten svit för orkester
Sibelius: En Saga