Vita Kuben

Konst 7.12

Crystal Beacon: Woodland

Crystal Beacons film Woodland utspelar sig på en kenyansk galoppbana under förberedelserna inför ett stort lopp.

Parallellt med arbete och träning berättar jockeys och hästskötare om sin relation till hästarna och till de stora översvämmningar som orsakas av stormen El Nino och som vart femte år översvämmar Kenya.

Genom att utföra vetenskapliga undersökningar av vattnets åldrande och bärkraft förutser de med vilken styrka stormen och regnet ska komma igen.

Välkommen till vernissagen för Woodland i Vita Kuben fredag 7.12 kl 16.00.
Konstnärerna i Crystal Beacon är på plats.

 

Crystal Beacon
Crystal Beacon består av Lena Bergendahl, Jennifer Rainsford och Rut Karin Zettergren som har samarbetat sedan 2008 inom produktionskollektivet Crystal Beacon.

De började arbeta tillsammans på Kungl. Konsthögskolan och har sedan dess bl.a. drivit det konstnärliga forskningsprojektet You Look Like Milk inom vilket kortfilmen och åttakanals videoinstallationen Applied Theories of Expanding Minds skapats.

De driver och kurerar även Crystal Beacon Art Space, en webbaserad konstplattform.

Crystal Beacon

Crystal Beacon består av Lena Bergendahl, Jennifer Rainsford och Rut Karin Zettergren.

Här och nu och där och då
Crystal Beacon berättar historier bortom de format som vanligtvis gör sig gällande inom filmens värld. Genom att utmana våra föreställningar om "dokumentär" och "fiktion" ger de tre konstnärerna betraktaren möjlighet att komma bortom klichéer och uttryck som vanligtvis skymmer sikten för upptäckter, erfarenheter och vardagliga berättelser.

Att träda in i Crystal Beacons värld är att samtidigt befinna sig här-och-nu och där-och-då. Och dessutom - i en nära framtid. Bara genom att bli lite mer förvirrade har vi möjlighet att bli en aning klokare. Denna möjlighet erbjuder Crystal Beacons verk.

Deras videoinstallationer har bl.a. visats på Makerere Gallery i Kampala (UG) och West Space i Melbourne (AS). Deras filmer har bl.a. screenats på FACT i Liverpool (UK), på Nairobis Internationella Filmfestival (KE), Rotterdams Filmfestival i (NL) och Oberhausens Internationella kortfilmsfestival (GE), där de fick ett särskilt omnämnande.

Läs mer om Crystal Beacon här: www.crystalbeacon.se

 

Vita Kubens curator hösten/vintern 2012
MARIA LANTZ

Höstens program i Vita Kuben har programsatts av curator Maria Lantz. Hon är utbildad på International Center of Photography i New York, på Högskolan för fotografi på Göteborgs universitet och på arkitekturkursen på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Maria är forskare, kritiker, konstnär och curator. Tidigare var hon prorektor på Kungliga Konsthögskolan och i år tillträdde hon som rektor på Konstfack. Hon är även skribent i Dagens Nyheter och har varit redaktör för Motiv, ett magasin om samtida fotografi.

Vita Kuben Maria Lanz

 – Min tanke är att välja filmer som absolut inte är "filmer" men ändå är berättelser. Det vill säga, de går inte att inordna under format som dokumentär, reportage, spelfilm, vetenskap och så vidare, utan berättar i en annan typ av kontext. Dock berättar de något väsentligt, säger Maria Lantz. 

Vernissage 7.12 kl 16.00

Övriga öppettider:
Må–ons 11.00-13.00
Torsdag 11.00-13.30 samt 17.00–20.00
Fredag 11.00–13.30 samt 16.00–20.00
Lördag 17.00–20.00

Höstens vernissage:
7.9
Stefan Constantinescu: T93 och Middag med Familjen
5.10 Monika Marklinger och Johan Waerndt: The Politics of Colour
9.11 Erik Bünger: The Third Man
7.12 Lena Bergendahl, Rut Karin Zettergren och Jennifer Rainsford (Crystal Beacon): Woodland

Vårens utställningar startar 23.1 2013. Då står curator Leif Holmstrand för programmet. Leif är konstnär, författare och musiker bosatt i Malmö.

Läs mer om vårens program i Vita Kuben här!