Ice Concerto

Konsert 22.11

Boka Biljetter

Ice Concerto

Animerad dans, is och brinnande pianon är några av inslagen i Fredrik Högbergs multimediakonsert Ice Concerto. Verket har han specialskrivit för den svenske världspianisten Niklas Sivelöv.

När Fredrik Högberg skriver musik kan vad som helst hända. I trumpetkonserten The Poem får solisten även läsa en dikt och jonglera på scenen. I trombonkonserten The Return of Kit Bones agerar, reciterar och sjunger solisten - och använder instrumentet som skjutvapen.

Fredrik Högberg har alltid haft en förkärlek för det spektakulära, lekfulla och visuella. Rytm och puls är viktiga ingredienser i hans musik - liksom humor. I pianokonserten Ice Concerto, som Högberg skrivit på beställning av NorrlandsOperan, blandar han musik, dans och film.

Solisten Niklas Sivelöv tar oss med till iskristallernas värld, där vi får uppleva både ljuv musik och brinnande pianon som kraschar mot isen. Isens innersta väsen gestaltas på film av Sara Enrich Bertram i en kraftfull, delvis animerad, dans. Musiken inleds virtuost och vackert, för att avslutas med en rafflande popfinal som bland annat innehåller snabba klipp, ljuseffekter och trummaskiner.

Konserten inleds med uvertyren till Oberon.

Program
Weber: Oberon - uvertyr
Högberg: Pianokonsert - uruppförande
Beethoven: Symfoni nr 2

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Niklas Sivelöv, piano

NorrlandsOperans Symfoniorkester