Rosa löften

Dans 2.11

Boka Biljetter

Rosa löften

Om kroppspolitik och dansbandsmusik. Koreografen Malin Hellkvist Sellén och dansaren Marianne Kjaersund bjuder än en gång upp till Rosa löften! Ett rosat soloverk som utforskar dansbandskulturen med tankeväckande, kärleksfull och förförisk dans.

Rosa löften väcker frågor och ljuva leenden.

SvD

Rosa löften håller allt den lovar. Och mer därtill.

Nummer.se

Fjunig mustach å ena sidan, ögonskugga och läppstift å den andra. Den norska solodansaren Marianne Kjaersunds gestalt är könsöverskridande och klädd i rosa när hen söker sig ut på dansgolvet i en pardans utan partner.
Foxtrot och bugg levereras i ett känslosamt solo som innehåller hjärta, smärta, passion och humor.

Rosa löften blev en publikfavorit när den visades på MADE för några år sedan. Nu är den tillbaka i all sin rosaskimrande strålglans. Till taktfasta toner och rimmade kärleksbudskap undersöker Malin Hellkvist Sellén kropp och identitet med ett allvar som är stort nog att innehålla massor av humor.

Föreställningen är ett solo skapat för den norska dansaren Marianne Kjaersund som här
framträder som en könsöverskridande rosaklädd gestalt med fjunig mustasch. Genom att förhålla sig både analytiskt och emotionellt till dansbandsmusikens texter och sammanhang, ger hon sig hän stegen i foxtrot och bugg. Det utmynnar i ett fysiskt uttryck som ibland är prövande, ibland helt extatiskt. Dansen kan läsas som en hyllning till de stora sanningarna som bor i dansbandspoesin.

Malin Hellkvist Sellén kommer ursprungligen från Umeå men har nu sin bas i Stockholm där hon är verksam som en av Sveriges främsta koreografer. Genom ett tydligt queerfeministiskt förhållningssätt har hon skapat en rad hyllade verk, däribland Kung Kristina, Bättre folk, En kristen kväll och Inom rimliga gränser, föreställningar som alla visats på NorrlandsOperan. Malins verk har visats på en rad olika scener i Sverige, däribland Dansens Hus, Pustervik, MDT, Kulturhuset, Atalante och Inkonst. Just nu arbetar Malin med ett nytt verk tillsammans med Minna Elif Wendin. Verket kommer till NorrlandsOperan våren 2013.

Marianne Kjærsund
Marianne Kjærsund är dansare och pedagog med Oslo som bas. Bland de koreografer hon arbetat med kan nämnas Henriette Pedersen, Karen Foss, Hooman Sharifi, Inger-Reidun Olsen, Gustavo Lesgart, Mia Habib och Elle Sofe Henriksen. Marianne undervisar även kontinuerligt vid olika institutioner i Norge. Rosa löften är Mariannes tredje samarbete med Malin Hellkvist Sellén, efter den nordiska samproduktionen NNK och senare verket Bättre folk.

Missa inte Klubb Krama Mej i NorrlandsOperans bar -direkt efter Rosa löften!

Förläng kvällen med Klubb Krama Mej! – mjuk musik för mjuka människor, bestående av Anna Eliasson, Erika Eriksson och Jenny Stade som kommer att hålla uppe stämningen i baren efter Malin Hellkvist Selléns föreställning Rosa löften.

Kvällen börjar med en tryckarworkshop och historiken bakom tryckaren. Sedan tar Anna, Erika och Jenny vid som DJ:s och bjuder på tryckarvänliga låtar i vitt skilda musikgrenrer som power/hårdrocksballader, psykedelia, soul och dansband.

Kom och dansa!

TID: fre 2.11 kl 20.00–ca 00.00

Fri entré!

 

Medverkande

Koncept/koreografi: Malin Hellkvist Sellén
Dans Marianne Kjaersund
Kostym Lena Lindgren
Scenografi/ljusdesign Erik Westerlund Mask Marina Ritvall
Musik Niklas Swanberg och Dansband
Föreställningstekniker och teknisk samordnare Elisabeth Kjeldahl Nilsson

Gästspelsproduktion Malin Hellkvist Sellén, Magnus Nordberg/Nordberg Movement

Malin Hellkvist Selléns bedriver sin verksamhet med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Konstnärsnämnden

Presenteras genom Dansnät Sverige