Iro Haarla

Konsert 25.10

Boka Biljetter

Iro Haarla Quintet och NorrlandsOperans Symfoniorkester

Nordisk melankoli och smekande harpklanger. Till årets Jazzfestivalkonsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester har Iro Haarla skrivit musiken. Stycket heter Ante Lucem, "Före gryningen".

Med sin säregna stil hör den finska pianisten och harpisten Iro Haarla till den europeiska jazzens mest intressanta tonsättare. Hennes musik är oförutsägbar, böljande och hänförande vacker. Varje komposition har sitt eget budskap.

Inspiration finner Haarla ofta i den finska naturen; i årstidernas skiftningar, vindens sus och fåglarnas sång - men också i tystnaden. För också skogens tystnad har sin egen klang, menar hon.

- Jag älskar träden, sjöarna och högst av allt fåglarna. För mig är både småfåglarna och de stora svanarna och tranorna en symbol för styrka och skönhet. De kämpar hela livet.
Ante Lucem (Före gryningen) handlar om kampen mellan mörker och ljus, mellan smärta och frid, mot själens frihet. Allt knyts samman i den sista delen som ska illustrera Jesu lidande och kärlekens seger. Den stämningsfulla musiken innehåller både mörka, smärtsamma toner och varma, ljusa klanger. Harpan ger en extra färg till musiken.

Till jazzfestivalen och symfoniorkestern kommer hon med egna gruppen Iro Haarla Quintet. I den ingår saxofonisten Trygve Seim och trumpetaren Hayden Powell från Norge, samt landsmännen Ulf Krokfors på kontrabas och Mika Kallio på trummor.

Program
Iro Haarla: Ante Lucem - uruppförande

Iro Haarla Quintet
Dirigent: Jukka Iisakkila

NorrlandsOperans Symfoniorkester