Golden Harmony

Konsert 6.9

Boka Biljetter

Golden Harmony

Låt er svepas med av sopransaxofonens gyllene klang i ett nytt stycke av rolf Martinsson. Golden Harmony har han skrivit speciellt för symfoniorkestern och solisten Anders Paulsson.

Det är svårt att inte låta sig charmas av sopransaxofonens smäktande toner. Ändå är det ett ovanligt instrument i klassiska sammanhang. Men det finns undantag. Den framgångsrike solisten Anders Paulsson ger konserter över hela världen och har inspirerat många tonsättare att skriva musik speciellt för honom. En av dem är Rolf Martinsson.- Anders har en lyrik i sitt spel som är unik, säger Rolf Martinsson. Dessutom fascineras jag av sopransaxens breda uttrycksregister, dynamiska spännvidd och möjlighet att spela snabba, svaga passager.
 På beställning av NorrlandsOperan har han skrivit solokonserten Golden Harmony. Det är musik med stor variation och sköna harmonier, som ibland för tankarna till jazz.

Jean Sibelius (1865-1957) skrev sin känslofyllda första symfoni under Finlands ödesår 1899, då den ryske kejsaren försökte begränsa Finlands självständighet. Sibelius, som var mycket politiskt engagerad, skrev många protestkompositioner under den här tiden. Symfonin börjar mycket speciellt, med en ensam klarinett över en dovt mullrande pukvirvel.Konserten inleds med ännu en kort och sprudlande symfoni av Mozart. På dirigentpulten står Christoph Altstaedt från Tyskland.Program

Mozart: Symfoni nr 26

Martinsson: Saxofonkonsert - uruppförande
Sibelius: Symfoni nr 1


Dirigent: Christoph Altstaedt

Solist: Anders Paulsson, sopransax

NorrlandsOperans Symfoniorkester